130 g fehér édes kovász
50 g 3.5 % - os tej
250 g 30 %-os tejszín
6 g só
1csomag 8 g - os vanília cukor
80 g kristálycukor őrölve
2 tojássárgája
250 g BL 80 Gyermelyi kenyérliszt
250 g Durumliszt
100 g olvasztott de nem meleg vaj
A hozzávalókat a vaj kivételével betettem a dagasztógépbe.
10 percig dagasztottam, majd a vajat kanalanként adagoltam a tésztához. Kb 5 perc alatt beledagasztottam a vajat is.
A tésztát átraktam kelesztőtálba és ott 2,5 órát pihent,közben háromszor hajtogattam mint a kenyeret
Formázáskor 4 részre vágtam, gömbölyítettem mint a kenyérnél a cipót és sütőpapírral bélelt kalácssütő formába raktam.
Éjszakára hűtőbe tettem kelni 11 órára.
Reggel kivettem és 30 perces sütőben kelesztettem még másfél órát.
Tetejét tojássárgájával lekentem és betettem a 30 fokos sütőben.
A sütőt 200 fokra vettem alsó felső sütésre.
200 fokon sült 2-es szinten 20 percig, 1-es sinten 5 percig, 190 fokon 10 percig, alsó sütéssel 6 percig.
111 dkg lett
2017.04.29-30.
Édes kovász frissítése:
30 g édes kovász
30 g víz
12 g cukor
60 g BL 80 kenyérliszt
50 % -os hidratáltságú
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát készítünk. Kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát négy részre os...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejből kb. 2 dl-t felmelegítünk, beletesszük a cukrot, elkeverjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálba teszünk az lisztből kb. 30 dkg-ot, majd a 30 db édesítőtablet...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 1 tojássárgáját, pici sót és annyi tejfölt amennyit felvesz. Összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, dióval töltjük és kiflikké alakí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKefir, tej, cukor, élesztő, liszt összekeverni, 30 perc kelés. Tojás, tojásfehérje, cukor, vanjliáscukor, só össze, végén a vaj össze. A kefirest össze keverni a tojásossal, hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű