20 dkg máj és esetleg egy kevés szív
3 db sárgarépa
1 db fehér répa
kis darab zeller (1/4)
1 fej vöröshagyma
egy gerezd fokhagyma
15 dkg borsó
1,5 ek liszt
3 ek olaj
1 pohár (2 dl) tejföl
fél citrom leve
gyömbér
esetleg 1 dl száraz fehér vagy rozé bor
1 csipet tárkony
bors
só
- Az oloajon megüvegesítem a hagymát.
- Rárakom az apróra vágott zöldségeket. (Ha a borsó konzerv, akkor azt nem.) 10 percig pirítom.
- Meghintem a liszttel, és még 2-3 percet pirítom kavargatás mellett.
- Felöntöm kb 1,5 l vízzel, belerakom a sót, borsot, tárkonyt, szívet,, gyömbért, fokhagymát. Fél óráig főzöm közepes lángon.
- Beleteszem az apróra darabolt májat. 10 percig főzöm.
- A tejfölt a citromlével, esetleg 1 dl fehér vagy rozé borral összekeverem és beleöntöm a levesbe. Összerottyantom még egy öt percig.
- Esetleg egy teáskanál cukrot is lehet beletenni, hogy kihozza a savanykás ízt.
Egyéb zöldségek, amiket fel lehet használni: karalábé, gomba
Anya egy kis teáskanál cukrot is tett bele.
A krumplit megfőzzük, majd egy edénybe rakjuk. A levét, amiben főtt, ne öntsük ki! Rakjuk bele egy edénybe a krumplit és a lét. Ízesítsük ízlés szerint sóval, majorannával, ore...
Elkészítési idő:A hagymát felvágjuk és kevés olajban megdinszteljük, a zöldségeket is megtisztítjuk, felszeleteljük és hozzáadjuk. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel és fűszerezzük, plu...
Elkészítési idő:A gombóchoz a burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és még forrón összetörjük. Amikor kihűlt, sózzuk, hozzákeverjük a lisztet és a vajat, majd félretesszük kicsit. A hag...
Elkészítési idő: 1 óra