60 g szalonna (füstölt)
250 g tarhonya
1 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
1.5 teáskanál só
3 csipet fehérbors (őrölt)
1 teáskanál köménymag (őrölt)
700 ml víz
500 g burgonya (megtisztított, hámozott)
150 g kolbász (füstölt)
A szalonnát kiolvasztjuk, majd rátesszük a tarhonyát és kissé megpirítjuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd pár percig együtt sütjük tovább.
Az edényt lehúzzuk a tűzről, majd beletesszük a pirospaprikát és felöntjük vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel. A köményt ki is hagyhatjuk, de én szeretem, mert jó ízt ad neki.
A burgonyát kockára vágjuk, majd az edénybe tesszük.
A főzési idő közepe felé - azaz a 20. perc környékén - hozzáadjuk a karikára vágott füstölt kolbászt is.
Alacsony lángon addig főzzük - ez további 20-30 perc -, amíg minden meg nem puhul. Persze ügyeljünk, hogy a tarhonya nehogy szétfőjjön. Néha átkeverjük, ha elfő róla a nedvesség, vízzel pótoljuk.
Bármilyen ecetes savanyúsággal, vagy salátával nagyon ízletes fogás a pásztortarhonya.
A karajt 1-2 centinként vagdossuk be, úgy, hogy az alját ne vágjuk szét. A zúzott fokhagymából, a fűszerekből és az olívaolajból készítsünk pácot, majd jó alaposan kenjük be a hús...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darabolt füstölt csülköt és körmöt (2-3 órával, de legjobb ha 1 éjszakával az elkészítés előtt) hideg vízbe áztatjuk. A kockára vágott füstölt szalonnát egy lábasban megpirítj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mustárt, a mézet, az olívaolajat összekeverjük, fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük. A kb. másfél centi vastag hússzeletek mindkét oldalát megkenjük a páccal, és 24 órát ér...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet felszeleteljük hosszában, majd borsozzuk, sózzuk és kevés zsiradékon megpirítjuk. A sajtokat feldaraboljuk, tejszínnel és kevés vízzel feltesszük főni. Amikor fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű