kb. 0,5 kg liszt,2,5 dkg friss élesztő (vagy 2 tk. száraz)
1,25 dl langyos tej,2 cl rum
2 db tojás (vagy 2 db tojássárgája + kevés tej)
10 dkg cukor (nálam eritrhrytol),5 dkg zsír (nekem csak vaj volt)
1 citrom reszelt héja,1 rúd vanília (vagy 1 tk. vanília kivonat)
csipet só
A vaníliás töltelékhez:
0,5 l tej,5 dkg cukor (vagy. édesítő),2 tojás,5 dkg étkezési keményítő
1 rúd vanília,3 dkg vaj
A csokis töltelékhez:
10 dkg étcsoki (70%-os),3-4 ek. mascarpone,2 ek. mogyorókrém (Nutella)
A vanília krémet már előző nap megfőzzük, és a hűtőben várja a töltést, hogy jó dermedt legyen. (de egész nyugodtan lehet vaníliás pudingport használni, az sokkal egyszerűbb)
A keményítőt csomómentesre keverjük egy fazékban a tejjel. Majd folyamatosan kevergetve felmelegítjük, és besűrítjük. A tojásokat felverjük kicsit, majd kevergetés közben felöntjük a forró sűrű tejes keverékkel és tovább főzzük. Közben mindig kevergetjük, fontos, hogy felforralni nem szabad. Pár perc alatt besűrűsödik, akkor levesszük a tűzhelyről és bele keverjük a vanília rúd kikapart magjait és a vajat. Fóliával lefedve kihűtjük. Ahogy hűl, még sűrűsödik.
A csokis krémhez a csokit vízgőz felett felolvasztjuk, amikor visszahűlt, simára keverjük a mascarponéval és a mogyorókrémmel.
A fánkokhoz az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben, egy kis édesítőt is adunk hozzá és felfuttatjuk.
A mixer táljába tesszük a lisztet, de nem az összeset, a többit a dagasztás során adagoljuk hozzá. Hozzáadjuk a sót, az édesítőt, a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a vaníliát és az olvasztott vajat, majd bedagasztjuk a tésztát. Közepesen lágy tésztát kapunk, ha szükséges, akkor egy pici lisztet adjunk hozzá, hogy jól kezelhető tésztát kapjunk. Kelesztőtálban fél órát kelesztjük. ( Én a langyos sütőben szoktam, ha nem elég meleg a konyha.)
Amikor megkelt, 1 centi magasra nyújtjuk, lehet csak a kezünkkel is széthúzni a tésztát. Kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, és lisztezett tepsire rakosgatjuk őket, majd visszatesszük a langyos sütőbe kelni.
Egy serpenyőben olajat melegítünk, majd közepes hőfokon megsütjük a fánkokat. Először mindig a felső felüket tesszük az olajba. Gyorsan megsülnek, lehet az először lefedve sütni. ( Én csak simán fedő nélkül sütöttem most.)
Itatós papírra szedjük a kisült fánkokat, és amikor kihűltek megtöltjük őket.
Mindegyik oldalába lyukat fúrunk és hosszú nyomócsővel a habzsákból betöltjük a krémeket. Por alakú nyírfacukorral megszórva hidegen kínáljuk.
Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, a tejet, a porcukrot, az 1/4 bögre olvasztott vajat, a tojást, az élesztőt és sót keverjük össze és gyúrjunk belőle lágy, sima tésztát! A begyúrt tésztát konyharuhával...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a tojásokat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a tejszínt. Ezután a lisztet és a sütőport óvatosan beleforgatjuk. A tészta felét egy kivajazott és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű