20x25 cm-es tepsihez, 20 darab süteményhez,
20 dkg finomliszt,1 csomag sütőpor,1 tojás,5 dkg puha vaj,20 dkg kristálycukor,2 evőkanál méz,2 dl tej,1 kisebb citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)
A mázhoz:
22 dkg vaj,18 dkg kristálycukor,8 evőkanál tej,4 evőkanál holland kakaópor,2 teáskanál rum
+ 20 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez
1. A tésztához habosra keverjük a puha vajat a cukorral (addig keverjük, amíg a cukorszemcsék elolvadnak a vajban), majd hozzádolgozzuk a tojást robotgéppel. Végül belevegyítjük a többi hozzávalót is az alábbi sorrendben: a tejet, a folyékony mézet, a rumot, a reszelt citrom héját és a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott/lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát! Hagyományos sütőben is süthető.)
2. Ha kihűlt a sütemény, egyenlő kockákra vágjuk.
3. Egy lábasba rakjuk a máz összes hozzávalóját és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve összefőzzük. Elzárjuk alatta a lángot és kb. 10 percig kevergetve kihűtjük egy kicsit, hogy besűrűsödjön - ezáltal jobban beissza majd a sütemény és nem folyik le róla rögtön.
4. A tésztakockákat egyesével villára szúrjuk és megmártjuk a mázban (néhány másodpercre hagyjuk a mázban a tésztákat, hogy jól be tudja inni a finom rumos-kakaós mázat). Majd rögtön meghempergetjük a kókuszreszelékben.
5. Azonnal is fogyasztható, de ha egy picit megdermed a máz a süteményen, még finomabb!
1. Az őzgerincformámat folpakkal kibéleltem úgy, hogy le tudjam majd fedni. 2. A túrót villával áttörtem, hozzáadtam a joghurtot, a vaníliás cukrot, a só, a porcukrot és az ap...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 cipót formálunk. Az egyik cipóba a kakaóport beledolgozzuk. Kinyújtjuk egyenként a tésztákat. Egy tepsit sütő zsírpapírral kibélelünk. Egy l...
Elkészítési idő: 1,5-2 óra Nehézség: KözepesKészülhet mandulával, aszalt gyümölcsökkel, aszalt citrushéjjal, csokoládéval és még sorolhatnám. Az enyémbe ezúttal marcipán és aszalt szilva került. A formával kapcsolatban t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból kakaós piskótát készítünk egy nagy méretű tepsiben.Félbe vágjuk. A habnak valót a fixálóval és a vaníliás cukorral habbá verjük, majd félre teszünk egy kev...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű