Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Mákosguba torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A mákos guba hozzávalói:
12 db vajas kifli
1 l tej
3 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor (nyírfacukor)
15 dkg darált mák
1 nagyobb citrom reszelt héja
1 mk őrölt szegfűszeg
10 dkg mazsola (elhagyható)

A krém hozzávalói:
4 db tojássárgája
1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor (vagy 2 tk vaníliaesszencia)
8 dkg cukor (vagy fruktóz)
4 dl tej
15 dkg vaj

A tetejére:
3 dl habtejszín

1 evőkanál porcukor (vagy por nyírfacukor)
1 csomag zselatinfix
egy kevés mák

Elkészítés:


Először elkészítjük a mákos gubát. A kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáadjuk a citromhéjat, a szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz vegyítjük. Ráöntjük a kiflikarikákra, és várunk kicsit, míg a kifli felveszi a folyadékot.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet. Először egy keveset merünk belőle a tojássárgás keverékhez (hőkiegyenlítés), majd a többit is hozzáadjuk, és sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd a vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük.
A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfixszel, és habzsák segítségével halmokat nyomunk belőle a torta tetejére. Díszítésnek megszórjuk mákkal.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Eszter
Szatmári almás máktorta
Avatar Szasza Kedvelnék Avatar Ati Kedvelnék Avatar Nono Kedvelnék
Szatmári almás máktorta

Tészta: A tojásfehérjéket a cukorral habosra keverjük, majd az előre összekevert mák, almareszelék, édesmorzsa reszelt citromhéjjal összedolgozzuk. Olajozott szilikonlapon 6 db 2...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Karamellás sajttorta (cukor liszt nélkül)
Karamellás sajttorta (cukor liszt nélkül)

Elkészítjük az alapot... a zabkekszet összekeverjük az olvaszott vajjal. 26cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk elegyengetjük, 1 óra hűtőben. Krém hozzávalóit (tojás...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Ananászos túrótorta
Ananászos túrótorta

A kész tortalapot 3 részre vágjuk, majd az ananász levével meglocsoljuk az elsőt és a kikevert túrókrémmel megkenjük. Apróra vagdalt ananászt teszünk rá. Rátesszük a következő lapo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lisztmentes csokis sajttorta
Lisztmentes csokis sajttorta

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A csokoládét felolvasztjuk, langyosra hűtjük és a mascarponét és a tojások sárgáját is hozzákavarjuk. A csokoládés keveréket a tojáshabhoz ad...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk