Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Marlenka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt,10 dkg vaj,3 evőkanál méz,20 dkg cukor,
1 evőkanál szódabikarbóna,1 kávéskanál ecet,
2 egész tojás,10 dkg kakaó,2 evőkanál tejföl,

A krémhez:
500 ml sűrített tej,350 g vaj

Elkészítés:


Öntse a sűrített,tejet egy jól zárható konzerves üvegbe és szorosan csavarja rá a tetejét. Tegye vízfürdőbe, a víz épp a tető alá érjen, és
főzze 3 órán keresztül. Tegye egy edénybe a mézet, a cukrot, 100g vajat, a tojásokat és gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítse be. Vegye le a szirupot a tűzről, hagyja kicsit hűlni. Keverje el a
szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adja a meleg sziruphoz. Dolgozza bele a lisztet és a kakaót is, ha szükség van rá, egy-két kanál tejföllel gyúrja rugalmas tésztává. Hagyja állni
szobahőmérsékleten 2-3 órát. Keverje habosra a vajat és lassan keverje hozzá a szoba hőmérsékletű karamellízált sűrített tejet. Ossza a tésztát 5-6 egyenlő részre. Nyújtsa ki mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra.
Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Tegyen a sütőlemezre sütőpapírt,
helyezze rá a kinyújtott tésztát és süsse 5 percig. Sütőpapírral együtt
tegye egy tálra a tésztát és süsse meg a következő lapot. Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír, és papírostól halmozza a kisült lapokat
egymásra. Hagyja kihűlni a lapokat. Rétegezze a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krém kerüljön. Szórja meg darált dióval és alaposan fedje le frissen tartó fóliával. Hagyja állni
szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig. Tálalja a marlenkát,
mikor kellően megpuhult. Tipp: Ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk,
főzés előtt oldjunk fel benne cukrot. 400 ml sűrített tejbe 10 dkg
cukrot.

Trükkök, tippek, praktikák:


Én 2-2,5 órát szoktam főzni Fontos,mert úgy karamellizálódik a sűrített tej. Próbáltam kinyomni a tubusból és lassú lángon felfőzni, de pár másodperc után le égett pedig folyamatosan kevergettem De aki nem akar ennyit vacakolni akkor : 8dl tejet felfőz 3 vaníliás pudingporral. 25dkg vajat habosít 20-25dkg porcukorral. Puding kihűl,margarinos cucc bele és kész Csináltam már így is és finom

Marlenka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Régimódi almás linzer
Régimódi almás linzer

1. Először a tölteléket készítjük el: a reszelt almát összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. 2. Ezután a tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 3. A tésztát kettő felé vesszük. 4....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: borsági
Meggyes álom
Meggyes álom

Leszűrjük a meggy levét, egy literre hígítjuk (én két üveg meggybefőttet vettem, ennek 7,5 dl leve volt), majd újra összeöntjük a meggyel egy nagyobb edénybe, és forrásig melegítjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Alap linzer tészta
Alap linzer tészta

A lisztet nagy tálba szitáljuk. Összemorzsoljuk a hideg vajjal és gyors mozdulatokkal belegyúrjuk a cukrot és a citromhéjat. (Nem szabad sokáig gyúrni, mert úgy a sütemény kemén...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Vaniliás koszorú
Vaniliás koszorú

A lisztet a szódaporral elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, a cukrot, a vaníliát és a tojások sárgáját és tejjel, vagy tejföllel könnyen nyújtható tésztát gyúrunk belőle. A tojások...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk