50 dkg liszt,10 dkg vaj,3 evőkanál méz,20 dkg cukor,
1 evőkanál szódabikarbóna,1 kávéskanál ecet,
2 egész tojás,10 dkg kakaó,2 evőkanál tejföl,
A krémhez:
500 ml sűrített tej,350 g vaj
Öntse a sűrített,tejet egy jól zárható konzerves üvegbe és szorosan csavarja rá a tetejét. Tegye vízfürdőbe, a víz épp a tető alá érjen, és
főzze 3 órán keresztül. Tegye egy edénybe a mézet, a cukrot, 100g vajat, a tojásokat és gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítse be. Vegye le a szirupot a tűzről, hagyja kicsit hűlni. Keverje el a
szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adja a meleg sziruphoz. Dolgozza bele a lisztet és a kakaót is, ha szükség van rá, egy-két kanál tejföllel gyúrja rugalmas tésztává. Hagyja állni
szobahőmérsékleten 2-3 órát. Keverje habosra a vajat és lassan keverje hozzá a szoba hőmérsékletű karamellízált sűrített tejet. Ossza a tésztát 5-6 egyenlő részre. Nyújtsa ki mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra.
Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Tegyen a sütőlemezre sütőpapírt,
helyezze rá a kinyújtott tésztát és süsse 5 percig. Sütőpapírral együtt
tegye egy tálra a tésztát és süsse meg a következő lapot. Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír, és papírostól halmozza a kisült lapokat
egymásra. Hagyja kihűlni a lapokat. Rétegezze a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krém kerüljön. Szórja meg darált dióval és alaposan fedje le frissen tartó fóliával. Hagyja állni
szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig. Tálalja a marlenkát,
mikor kellően megpuhult. Tipp: Ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk,
főzés előtt oldjunk fel benne cukrot. 400 ml sűrített tejbe 10 dkg
cukrot.
Én 2-2,5 órát szoktam főzni Fontos,mert úgy karamellizálódik a sűrített tej. Próbáltam kinyomni a tubusból és lassú lángon felfőzni, de pár másodperc után le égett pedig folyamatosan kevergettem De aki nem akar ennyit vacakolni akkor : 8dl tejet felfőz 3 vaníliás pudingporral. 25dkg vajat habosít 20-25dkg porcukorral. Puding kihűl,margarinos cucc bele és kész Csináltam már így is és finom
A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, csipet sóval, hozzáadjuk egyesével a tojásokat, végül beleverjük-belegyúrjuk a lisztet is. Hagyjuk pár percet pihenni,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt egy kis langyos, cukros tejben megfuttatjuk. A lisztkupac közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a megkelt élesztőt. Összedolgozzuk, és közben adagoljuk hozzá a töb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához valókat alaposan kidolgozzuk, majd minimum fél órára hűtőbe tesszük. Ezután ketté vesszük, és az egyiket közepes tepsibe nyújtjuk. (nagyon szakadós, ragadós, bőven lisz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesAz alapanyagokat összedolgozzuk és ha már jó az állaga, akkor kinyújtjuk és kiszaggatjuk akkorára, amekkora fánkokat szeretnénk sdütni. A nyújtásnál kb. 1 ujjnyi vastag legyen a t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű