20x20 cm-es tepsihez vagy tálhoz
11 dkg vaj,5 dkg porcukor, 3 dkg kakaópor (cukrozatlan),1 nagyobb tojás , 1 evőkanál vanília kivonat (elhagyható), 20 dkg durva kekszmorzsa (legyenek benne pici darabok is), 6 dkg kókuszreszelék, 5 dkg dió összetörve
A középső réteghez (krémhez):
6 dkg puha vaj,2 dl tej, 2 evőkanál vaníliás pudingpor,10 dkg cukor
A felső réteghez:
10 dkg étcsokoládé, 1,5 dkg vaj
1. Egy lábasban nagyon alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat. Levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaóport és a cukrot - simára keverjük fakanállal. A tojást felverjük kézi habverővel és óvatosan beleöntjük a kakaós-vajas masszához (nem egyszerre, csak fokozatosan), közben folyamatosan gyorsan kevergetjük a kézi habverővel - nehogy összecsomósodjon a tojás a meleg vajas keverékben. Visszatesszük a tűzre alacsony hőfokra és még kb. fél percig kevergetjük, amíg szép fényes lesz és picit kezd sűrűsödni, majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vanília aromát (elhagyható). Majd összekeverjük egy tálban ezt a masszát a kókuszreszelékkel, kekszmorzsával és a darabos dióval. (Ha nem akar összeállni, akkor adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejet, de ne legyen ragacsos massza - ha az ujjunkkal szépen belenyomkodjuk a tálba/tepsibe, úgyis szépen össze fog majd állni és dermedni a hűtőben.)
2. Egy 20x20 cm-es tálat vagy tepsit kivajazunk vékonyan, majd az ujjunkkal belenyomkodjuk az előzőleg elkészített tésztaalapot. Fóliával letakarjuk és betesszük a hűtőbe dermedni kb. 1 órahosszára.
3. A cukrot, pudingport és a tejet simára keverjük, majd alacsony lángon sűrűre főzzük - kevergetve kihűtjük. A vajat kihabosítjuk és hozzáadjuk a pudingos krémhez és sima krémmé keverjük. A kekszes alapot kivesszük a hűtőből és rákenjük a vaníliás krémet.
4. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, levesszük a gőzről, elkeverjük a vajjal, majd rásimítjuk a krémes rétegre (villával csinálhatunk rá hullámos mintákat). A hűtőben dermesztjük 30-40 percig, majd szeletelve tálaljuk.
Szeletelésnél a kést mártsuk forró vízbe, töröljük meg papírtörlőben és szeleteljük, majd óvatosan vegyük ki a tepsiből, hiszen az alsó réteg a darabolt diótól és darabolt keksztől picit morzsalékos.
Tipp: A kekszet és a diót úgy szoktam darabosra törni, hogy beleteszem egy zacskóba, bekötöm a végét és egy húsklopfolóval ütögetem. :)
1. Melegítsük elő a sütőt. 2. Sütőpapír hiányában a tepsit (33x22x6-os) vajazzuk ki, és szórjunk rá kevés zsemlemorzsát. 3. A 3 db almát hámozzuk meg, reszeljük le, és forgassuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA palacsinta tésztát kikeverjük, a bodza virágát beletépjük, és a palacsintát a szokásos módon megsütjük. Fahéjas reszelt almával megtöltjük. Az öntethez a vajat megolvasztjuk, a l...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA hozzávalókat külön-külön összekeverjük majd a két keveréket is. Muffinsütőben tálkákat formázunk belőlük. 175°C-on 10-12 percen át süssük.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrni, 2 részre osztani. Lap, töltelék, lap.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű