40 dkg búzaliszt
25 g élesztő
1,8 dl meleg víz
1 evőkanál olívaolaj
só
Futtasd fel az élesztőt a meleg vízben. Szitáld át a lisztet egy nagyobb keverőtálba, majd vájj a közepébe egy üreget, és öntsd bele az élesztőt.
Az élesztő felfuttatása
Mindig meleg - a legideálisabb a 36°C fokos - tejben vagy vízben futtasd fel az élesztőt. Első lépésként melegítsd meg a folyadékot, és nézd meg az ujjaddal, hogy jó meleg fürdővíz hőmérsékletű legyen. Ezután morzsold bele az élesztőt, és szórj bele két nagy csipet cukrot, picit keverd meg és szórj a tetejére 2-3 csipet lisztet, tedd meleg helyre. Fontos, hogy mindig friss élesztőt használj, különben nem fut majd fel, hiába próbálkozol.
A fenti alapanyagokat keverd össze, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt és dagaszd pár percig. Ezután formázz belőle cipót, takard le, és meleg helyen hagyd kelni fél órát.
Ha megkelt, nyújtsuk ki és formázzuk:)
A csirkemellet sózom,borsózom,olajon mindkét oldalát 6-6 percig sütöm.Kiveszem,az olajba kisütöm a baconeket,utána 2 gerezd fokhagymát,ráteszem a kockára vágott paradicsomokat,a 2...
Elkészítési idő:A közepes méretű burgonyákat héjastól puhára főzzük. Meghámozzuk, majd burgonyanyomón összetörjük. A lisztet tálba tesszük, hozzá morzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a sóval,...
Elkészítési idő: 145percA túrót villával törjük át, keverjük el a búzadarával, a citromhéjjal, csipet sóval, és 2 tojássárgájával. Pihentessük egy órát, hogy a dara jól megszívja magát. A 2 tojásfehérjét...
Elkészítési idő: 1 óra + pihenté