40 dkg búzaliszt
25 g élesztő
1,8 dl meleg víz
1 evőkanál olívaolaj
só
Futtasd fel az élesztőt a meleg vízben. Szitáld át a lisztet egy nagyobb keverőtálba, majd vájj a közepébe egy üreget, és öntsd bele az élesztőt.
Az élesztő felfuttatása
Mindig meleg - a legideálisabb a 36°C fokos - tejben vagy vízben futtasd fel az élesztőt. Első lépésként melegítsd meg a folyadékot, és nézd meg az ujjaddal, hogy jó meleg fürdővíz hőmérsékletű legyen. Ezután morzsold bele az élesztőt, és szórj bele két nagy csipet cukrot, picit keverd meg és szórj a tetejére 2-3 csipet lisztet, tedd meleg helyre. Fontos, hogy mindig friss élesztőt használj, különben nem fut majd fel, hiába próbálkozol.
A fenti alapanyagokat keverd össze, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt és dagaszd pár percig. Ezután formázz belőle cipót, takard le, és meleg helyen hagyd kelni fél órát.
Ha megkelt, nyújtsuk ki és formázzuk:)
V
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA spagettit felteszem főni, a zacskón feltüntetett elkészítési idő előtt 1-2 perccel előbb leveszem, hogy a tészta "al dente" legyen. A zöldségeket megpucolom és vékony csíkokra v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tésztát lobogó, sós vízben puhára főzzük. 2. A tojások sárgáját a 2 dl tejföllel, 15 dkg reszelt sajttal, csipet sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval, kevés tejje...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet egy nagy fém tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, hozzáreszeljük az előzetesen pár percig mélyhűtőbe tett vajat, majd kézzel teljesen elmorzsolgatjuk benne. Mi a Tefa...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű