40 dkg kenyérliszt vagy finomliszt,2 dkg élesztő, 2,5 dl langyos víz,1 teáskanál cukor,1 teáskanál só,2 evőkanál olívaolaj
A pizzaszószhoz:
1 kis doboz sűrített paradicsom (70 g),1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál pizza fűszerkeverék,1 kis fej lila hagyma
De ha csak sűrített paradicsomot teszünk bele, úgy is jó, csak szórjuk meg pizza fűszerkeverékkel.
A töltelékhez:
kb. 10 dkg sonka vagy kolbász, szalámi ízlés szerint
kb. 10 dkg trappista sajt apró kockára vágva
+ a tetejére kevés reszelt trappista sajt
1. A langyos vízben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez az olajjal együtt és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. Amíg a tészta kel, el lehet készíteni a szószt: megmosott/megtisztított lila hagymát apróra vágjuk, majd belekeverjük a sűrített paradicsomba a pizza fűszerkeverékkel és olívaolajjal együtt.
A töltelékhez a sonkát apróra kockákra vágjuk.
3. Ha a tészta megkelt, kb. 15 darabra osztjuk és kis gombócokat formázunk belőle, melyet kézzel kilapogatunk kör vagy ovális alakra és mindegyik közepére teszünk a pizzaszószból, a sonkából és a reszelt sajtból.
4. Összenyomkodjuk a tésztát, gombócokat formázunk belőle, majd a kis golyókat sütőpapíros tepsibe vagy csatos tortaformába teszem úgy, hogy az a rész kerüljön alulra a tepsiben, ahol összenyomkodtuk a golyókat - így nem fog szétnyílni sütés közben. Minden golyót lekenünk olívaolajjal, szórunk rá reszelt sajtot és pici oregánót (de a pizza fűszerkeverékből is lehet szórni).
5. További kelesztés nélkül 180 fokos hőlégkeveréses sütőben 15-20 percig sütjük. (Hagyományos sütőben is süthető - a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérő.)
6. Amikor megsült, néhány percre letakarjuk tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon, aztán lehet fogyasztani.
A tésztát sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük, majd leszűrjük. A lecsepegtetett zöldségkeveréket és az áttört fokhagymát wokban megpirítjuk a felhevített...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukkínit vágd ketté majd vágd fel vastagabb darabokra, vegyél elő egy serpenyőt és magas lángon pici olajjal süsd ropogósra (barnára) kívül, de belül ne legyen nagyon puha, vedd...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű160 ml langyos vizet elkeverunk 1 csipet cukorral es az elesztovel. felretesszuk pihenni. Mikor felfutott hozzaontjuk a liszthez, jol kidolgozzuk es hozzaadjuk a sot. Ujbol eldolgo...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA kelesztett élesztővel a tésztát összeállítom. Nyújtólapon annyi darabra vágd el ahány brióst szeretnél készíteni (én 9 db vágom, szép nagy briósok lesznek). Utána ezeket a tészta...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű