30 dkg sima liszt,
1 egész tojás,
1 dkg vaj,
1 kávéskanál ecet,
2 dl víz és egy csipetnyi só.
Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos vízben elkevert egész tojást, az ecetet és az olvasztott vajat apránként a lisztbe öntjük és késsel tésztává dolgozzuk. A tésztát addig verjük, csapkodjuk a gyúródeszkához, ujjainkkal a magasba húzzuk, amíg a kezdetben ragadós tészta már se a kezünkhöz, se a deszkához nem ragad (kb. 20 perc). A tészta fényes és sima legyen. Az így kidolgozott tésztából cipót formálunk, liszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, forró lábassal letakarjuk és fél óra hosszat pihentetjük. Az asztalra tiszta abroszt terítünk és meglisztezzük. A pihentetett tésztát lisztezett rétesabroszra tesszük és sodrófával könnyedén kinyújtjuk. Kezünket bekenjük olvasztott vajjal, hogy a tészta ne tapadjon hozzá, azután kezünk fejével óvatosan, teljesen vékonyra húzzuk a tésztát az egész asztalon. A kinyújtott rétestészta vastagabb szélét levagdossuk és a rétestésztát kicsit száradni hagyjuk. Azután olvasztott vajjal meglocsoljuk és tetszés szerint töltjük.
1. Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 2. Belekeverjük a darát, a felvert tojásokat, a tejet, a porcukrot, a fahéjat és annyi zsemlemorzsát, hogy formálhat...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tésztát olajos, sós vízben majdnem puhára főzzük. Addig a hagymát meghámozzuk, felaprítjuk, és olívaolajon üvegesre pároljuk. Közben a tonhalkonzerveket lecsepegtetjük, kis tá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojássárgájákat keverjük habosra, adjuk hozzá a puha vajat, a tejfölt, sót, borsot, majd az apróra vágott sonkát. 2. A tésztát kifőzzük, majd belekeverjük a tejfölös masszá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű