30 deka liszt,3 tojás,,2 deka élesztő,2 evőkanálnyi porcukor,
só,tej,,vaníliás cukor,csipkeíz,
30 deka lisztet 3 tojás sárgáját 2 deka —farsangi fánknál leírt módon—kevés tejben kelesztett élesztőt, 2 evőkanál porcukrot, egy csipet sót és annyi langyos tejet veszünk, hogy a farsangi fánknál kissé lágyabb tésztát kapjunk. Miután a farsangi fánkhoz hasonló módon kidolgoztuk, de inkább fakanállal, mint kézzel, beledolgozzuk a tojások kemény habbá vert fehérjét is. Langyos helyen kelesztjük, majd fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral kiszúrjuk. A tükörtojássütő mélyedéseiben 1-1 mokkáskanálnyi olajat, vagy borsónyi vajat forrósítunk és ezekbe fektetjük a tarkedliket, úgy sütjük. Vaníliás cukorral meghintve, forró lekvárral ( leginkább csipkeízzel ) tálaljuk.
a tészta lehet lágy is, mézállagú, vagy annál kicsit sűrűbb, kanállal mérve a forró olajban szép, kerek halmok alakulnak. egy egy darab=egy egy öblösebb evőkanál mennyiséggel, nagyon hamar megsül. Közepes lángon kell sütni, akkor nem szívja meg magát az olajjal.
tükörtojás sütőt akkor a zománcosat érdemes venni
A tarkedli sütő- nem kell sok olaj alá ,csak éppen egy ecsettel bekenegetjük a sütő alját.
Élesztőt felfuttatjuk. Hozzáadni a többi tejet,olajat,rászórjuk a lisztet és a csipet sót, majd sima tésztává dagasztattam a géppel. Amikor már jó volt, akkor elfeleztem a tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehézélesztőt felfuttatni a tejben az olajat elmorzsolni a liszttel és a többi anyaggal összedolgozni...jól kidagasztani....majd letakarva a duplájára keleszteni.. MAJD A TÉSZTÁT KIN...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatom langyos cukrozott tejbe, az átszitált liszthez hozzá adom a pici sót, felfuttatott élesztőt s tojások sárgáját és langyos tejjel bedagasztom,,,kalács tészta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű