Családireceptkönyv.hu

BECSVÖLGYE FÁNKJA


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1,2kg sima liszt /2-3 fajta BL-55-ös keveréke/,kb.8dl kannás tehéntej,5dkg friss élesztő,2 púpos evőkanál kristálycukor,1 csapott evőkanál jódozott só,1 egész tojás,1 evökanál étolaj és olaj a kisütéshez

Elkészítés:


2dl tejet meglangyosítok kéz melegre,1 evők.cukrot elkeverek benne és az élesztőt belemorzsolva jól felfuttatom.A lisztet átszitálom a vájlingba és ráhintek 1 pupos evők.cukrot,1 csapott evők.sót ezeket elkeverem a liszttel.1 egész tojást ütök a lisztbe,a felfuttatott élesztőt is a liszthez adom.A tésztát kézzel dolgozom össze,közepesen keményre,a langyos tejet adagonként adom a liszthez,nem egyszerre.Összeállítom a tésztát,de csak annyira,hogy a liszt elvegyüljön,s a massza egynemű legyen.1 evőkanál étolajat csurgatok a tésztára és enyhe mozdulatokkal a tésztába forgatom és cipót formálok a tál aljára.Kissé meghintem liszttel,konyhaszalvétával letakarom és egy előmelegített plédbe takarva 1 órát kelesztem.Én a dagasztási folyamatot kiíktattam,mivel a tészta fáradozásom nélkül is gyönyörűen meg fog kelni.Az élesztő felfuttatása után 5 perc alatt állítom össze a tésztát.A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom,mást nem csinálok vele,mint sodrófával megnyújtom ujjnyi vastagra.A tésztából kiszaggatom a fánkokat és sorba rakom őket,a maradék részeket összeállítom csöppnyi tejjel és újra kelesztem.Közben felteszem az olajat a lábas 1/3-ig öntöm olajjal.Fedővel lefedve az felforrósítom,de csak addig használok födőt amig az olaj felmelegszik tovább nem.Legegyszerűbb kisütési módszerem:a szaggatás végeztével a legelső kiszaggatott fánknál kezdve körkörösen megnyújtom és alulról kidomborítva eresztem az izzó olajba vagyis úgy kerül az olajba,ahogy a deszkán pihent,nincs megfordítva.A kisütési módszerem amit legtöbbször használok:szaggatás-kb 8 perc pihentetés-nyújtás-20 perc pihen a deszkán és mehet az izzó olajba.A kidomborított tészta ürege az olaj felszinén van,de fogyasztáskor a tészta teteje lesz,ide kerül a finom ízes lekvár.A tészta belseje üreges és aki a belsejébe óhajtja a tölteléket tenni felülről tegye ne oldalról.Közben kiderült,hogy a kis cipóból lettek a legszebb fánkok és arra gondoltam átviszem ezt a munkafázist az egész tésztára.Következőképpen:a kinyújtott tésztát kiszaggatom csöppnyi liszttel meghintem és az egészet összegyúrom a deszkát meghintem liszttel és a cipót odahelyezem konyharuhával letakarom és egy előmelegített abrosszal letakarom és hagyom kelni 1 órát.Kelés után nem gyúrom össze hanem sodrófával kinyújtom és kiszaggatom a fánkokat sorba rakom őket és a kisütési módszer következik: szaggatás-8 perc pihentetés-körkörös nyújtás-20 perc pihentetés és kisütés.Ez egy csodálatos módszer a fánkok gyönyörűek lesznek,természetesen mindehhez szükséges a jó minőségű hozzávalók,jól bevált a kevert sima liszt használata.A kisült fánkokat kihűlés után tálcára helyezem,mégpedig a bemélyedések szembe fordításával

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Pozsonyi kifli 2
Pozsonyi kifli 2

A lisztben elmorzsoljuk a margarint. A tojást, tejet, élesztőt alaposan elkeverjük, a liszthez öntjük, és a cukrot, sót is beletesszük. Jól összedolgozzuk. Hűtőben pihentetjük lega...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Lúdláb
Lúdláb

Sütünk csokis piskótát. A krémhez a lisztet, a kakóport, a cukrot és a tejet összekeverjük, csomómentere kikeverjük és úgy főzzük meg, mint a pudingot. Ha kihűlt a krém, 25 dkg h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Almatorta hercegnő módra
Almatorta hercegnő módra

A gyümölcstortaformát az egyenletesen kinyújtott leveles vajastésztával kibéleljük, majd a meghámozott, magházától megtisztított negyed almagerezdeket szorosan egymás mellé ráhelye...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk