Családireceptkönyv.hu

BECSVÖLGYE FÁNKJA


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1,2kg sima liszt /2-3 fajta BL-55-ös keveréke/,kb.8dl kannás tehéntej,5dkg friss élesztő,2 púpos evőkanál kristálycukor,1 csapott evőkanál jódozott só,1 egész tojás,1 evökanál étolaj és olaj a kisütéshez

Elkészítés:


2dl tejet meglangyosítok kéz melegre,1 evők.cukrot elkeverek benne és az élesztőt belemorzsolva jól felfuttatom.A lisztet átszitálom a vájlingba és ráhintek 1 pupos evők.cukrot,1 csapott evők.sót ezeket elkeverem a liszttel.1 egész tojást ütök a lisztbe,a felfuttatott élesztőt is a liszthez adom.A tésztát kézzel dolgozom össze,közepesen keményre,a langyos tejet adagonként adom a liszthez,nem egyszerre.Összeállítom a tésztát,de csak annyira,hogy a liszt elvegyüljön,s a massza egynemű legyen.1 evőkanál étolajat csurgatok a tésztára és enyhe mozdulatokkal a tésztába forgatom és cipót formálok a tál aljára.Kissé meghintem liszttel,konyhaszalvétával letakarom és egy előmelegített plédbe takarva 1 órát kelesztem.Én a dagasztási folyamatot kiíktattam,mivel a tészta fáradozásom nélkül is gyönyörűen meg fog kelni.Az élesztő felfuttatása után 5 perc alatt állítom össze a tésztát.A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom,mást nem csinálok vele,mint sodrófával megnyújtom ujjnyi vastagra.A tésztából kiszaggatom a fánkokat és sorba rakom őket,a maradék részeket összeállítom csöppnyi tejjel és újra kelesztem.Közben felteszem az olajat a lábas 1/3-ig öntöm olajjal.Fedővel lefedve az felforrósítom,de csak addig használok födőt amig az olaj felmelegszik tovább nem.Legegyszerűbb kisütési módszerem:a szaggatás végeztével a legelső kiszaggatott fánknál kezdve körkörösen megnyújtom és alulról kidomborítva eresztem az izzó olajba vagyis úgy kerül az olajba,ahogy a deszkán pihent,nincs megfordítva.A kisütési módszerem amit legtöbbször használok:szaggatás-kb 8 perc pihentetés-nyújtás-20 perc pihen a deszkán és mehet az izzó olajba.A kidomborított tészta ürege az olaj felszinén van,de fogyasztáskor a tészta teteje lesz,ide kerül a finom ízes lekvár.A tészta belseje üreges és aki a belsejébe óhajtja a tölteléket tenni felülről tegye ne oldalról.Közben kiderült,hogy a kis cipóból lettek a legszebb fánkok és arra gondoltam átviszem ezt a munkafázist az egész tésztára.Következőképpen:a kinyújtott tésztát kiszaggatom csöppnyi liszttel meghintem és az egészet összegyúrom a deszkát meghintem liszttel és a cipót odahelyezem konyharuhával letakarom és egy előmelegített abrosszal letakarom és hagyom kelni 1 órát.Kelés után nem gyúrom össze hanem sodrófával kinyújtom és kiszaggatom a fánkokat sorba rakom őket és a kisütési módszer következik: szaggatás-8 perc pihentetés-körkörös nyújtás-20 perc pihentetés és kisütés.Ez egy csodálatos módszer a fánkok gyönyörűek lesznek,természetesen mindehhez szükséges a jó minőségű hozzávalók,jól bevált a kevert sima liszt használata.A kisült fánkokat kihűlés után tálcára helyezem,mégpedig a bemélyedések szembe fordításával

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Meggyes piskóta
Meggyes piskóta

A meggyet kimagozzuk, szűrőbe tesszük hogy lecsöpögjön. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot azzal is verjük egy kicsit, végül a tojások...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nóra
Almás pite tej és tojás nélkül
Almás pite tej és tojás nélkül

A tésztához az olajat és a narancslevet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a narancs reszelt héját, egy kanállal összekeverjük, majd a sütőport és a lisztet is hozzáönt...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Klasszikus Rákóczi túrós
Klasszikus Rákóczi túrós

A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsiradékkal. Hozzákeverjük a cukrot és a vaníliáscukrot, a tojássárgákat, a tej fölt, összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszü...

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Köles felfújt
Köles felfújt

A KÖLEST háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük pici sóval, miután megfőtt elkeverjük benne a vajat. Hagyjuk picit hűlni. A tojásokat addig szétválasztjuk. A sárgákat felverjük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk