menu

Családireceptkönyv.hu

BECSVÖLGYE FÁNKJA


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1,2kg sima liszt /2-3 fajta BL-55-ös keveréke/,kb.8dl kannás tehéntej,5dkg friss élesztő,2 púpos evőkanál kristálycukor,1 csapott evőkanál jódozott só,1 egész tojás,1 evökanál étolaj és olaj a kisütéshez

Elkészítés:


2dl tejet meglangyosítok kéz melegre,1 evők.cukrot elkeverek benne és az élesztőt belemorzsolva jól felfuttatom.A lisztet átszitálom a vájlingba és ráhintek 1 pupos evők.cukrot,1 csapott evők.sót ezeket elkeverem a liszttel.1 egész tojást ütök a lisztbe,a felfuttatott élesztőt is a liszthez adom.A tésztát kézzel dolgozom össze,közepesen keményre,a langyos tejet adagonként adom a liszthez,nem egyszerre.Összeállítom a tésztát,de csak annyira,hogy a liszt elvegyüljön,s a massza egynemű legyen.1 evőkanál étolajat csurgatok a tésztára és enyhe mozdulatokkal a tésztába forgatom és cipót formálok a tál aljára.Kissé meghintem liszttel,konyhaszalvétával letakarom és egy előmelegített plédbe takarva 1 órát kelesztem.Én a dagasztási folyamatot kiíktattam,mivel a tészta fáradozásom nélkül is gyönyörűen meg fog kelni.Az élesztő felfuttatása után 5 perc alatt állítom össze a tésztát.A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom,mást nem csinálok vele,mint sodrófával megnyújtom ujjnyi vastagra.A tésztából kiszaggatom a fánkokat és sorba rakom őket,a maradék részeket összeállítom csöppnyi tejjel és újra kelesztem.Közben felteszem az olajat a lábas 1/3-ig öntöm olajjal.Fedővel lefedve az felforrósítom,de csak addig használok födőt amig az olaj felmelegszik tovább nem.Legegyszerűbb kisütési módszerem:a szaggatás végeztével a legelső kiszaggatott fánknál kezdve körkörösen megnyújtom és alulról kidomborítva eresztem az izzó olajba vagyis úgy kerül az olajba,ahogy a deszkán pihent,nincs megfordítva.A kisütési módszerem amit legtöbbször használok:szaggatás-kb 8 perc pihentetés-nyújtás-20 perc pihen a deszkán és mehet az izzó olajba.A kidomborított tészta ürege az olaj felszinén van,de fogyasztáskor a tészta teteje lesz,ide kerül a finom ízes lekvár.A tészta belseje üreges és aki a belsejébe óhajtja a tölteléket tenni felülről tegye ne oldalról.Közben kiderült,hogy a kis cipóból lettek a legszebb fánkok és arra gondoltam átviszem ezt a munkafázist az egész tésztára.Következőképpen:a kinyújtott tésztát kiszaggatom csöppnyi liszttel meghintem és az egészet összegyúrom a deszkát meghintem liszttel és a cipót odahelyezem konyharuhával letakarom és egy előmelegített abrosszal letakarom és hagyom kelni 1 órát.Kelés után nem gyúrom össze hanem sodrófával kinyújtom és kiszaggatom a fánkokat sorba rakom őket és a kisütési módszer következik: szaggatás-8 perc pihentetés-körkörös nyújtás-20 perc pihentetés és kisütés.Ez egy csodálatos módszer a fánkok gyönyörűek lesznek,természetesen mindehhez szükséges a jó minőségű hozzávalók,jól bevált a kevert sima liszt használata.A kisült fánkokat kihűlés után tálcára helyezem,mégpedig a bemélyedések szembe fordításával

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Raffaello-szelet-2
Raffaello-szelet-2

A tojásfehérjéket a cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet, a sütőport és a kókuszt hozzákeverjük. Egy kb 27 x 35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a té...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Mákos pite
Mákos pite

A tészta hozzávalóit, a lisztet, a zsírt, a cukrot, a tojás sárgáját és a sütőport összegyúrjuk, annyi tejet öntünk hozzá, amennyit a tészta felvesz, és két részre osztjuk. Egy kis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kati
Gesztenyés almás keksz
Gesztenyés almás keksz

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar ZÁRAI LEPÉNY
ZÁRAI LEPÉNY

Begyúrjuk a tésztát, 1 órára hűtőbe tesszük. ( esetleg éjszakára) Átgyúrjuk( a kezünk melegétől hamar képlékeny lesz) Elfelezzük. Felét kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk