Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

BECSVÖLGYE FÁNKJA


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1,2kg sima liszt /2-3 fajta BL-55-ös keveréke/,kb.8dl kannás tehéntej,5dkg friss élesztő,2 púpos evőkanál kristálycukor,1 csapott evőkanál jódozott só,1 egész tojás,1 evökanál étolaj és olaj a kisütéshez

Elkészítés:


2dl tejet meglangyosítok kéz melegre,1 evők.cukrot elkeverek benne és az élesztőt belemorzsolva jól felfuttatom.A lisztet átszitálom a vájlingba és ráhintek 1 pupos evők.cukrot,1 csapott evők.sót ezeket elkeverem a liszttel.1 egész tojást ütök a lisztbe,a felfuttatott élesztőt is a liszthez adom.A tésztát kézzel dolgozom össze,közepesen keményre,a langyos tejet adagonként adom a liszthez,nem egyszerre.Összeállítom a tésztát,de csak annyira,hogy a liszt elvegyüljön,s a massza egynemű legyen.1 evőkanál étolajat csurgatok a tésztára és enyhe mozdulatokkal a tésztába forgatom és cipót formálok a tál aljára.Kissé meghintem liszttel,konyhaszalvétával letakarom és egy előmelegített plédbe takarva 1 órát kelesztem.Én a dagasztási folyamatot kiíktattam,mivel a tészta fáradozásom nélkül is gyönyörűen meg fog kelni.Az élesztő felfuttatása után 5 perc alatt állítom össze a tésztát.A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom,mást nem csinálok vele,mint sodrófával megnyújtom ujjnyi vastagra.A tésztából kiszaggatom a fánkokat és sorba rakom őket,a maradék részeket összeállítom csöppnyi tejjel és újra kelesztem.Közben felteszem az olajat a lábas 1/3-ig öntöm olajjal.Fedővel lefedve az felforrósítom,de csak addig használok födőt amig az olaj felmelegszik tovább nem.Legegyszerűbb kisütési módszerem:a szaggatás végeztével a legelső kiszaggatott fánknál kezdve körkörösen megnyújtom és alulról kidomborítva eresztem az izzó olajba vagyis úgy kerül az olajba,ahogy a deszkán pihent,nincs megfordítva.A kisütési módszerem amit legtöbbször használok:szaggatás-kb 8 perc pihentetés-nyújtás-20 perc pihen a deszkán és mehet az izzó olajba.A kidomborított tészta ürege az olaj felszinén van,de fogyasztáskor a tészta teteje lesz,ide kerül a finom ízes lekvár.A tészta belseje üreges és aki a belsejébe óhajtja a tölteléket tenni felülről tegye ne oldalról.Közben kiderült,hogy a kis cipóból lettek a legszebb fánkok és arra gondoltam átviszem ezt a munkafázist az egész tésztára.Következőképpen:a kinyújtott tésztát kiszaggatom csöppnyi liszttel meghintem és az egészet összegyúrom a deszkát meghintem liszttel és a cipót odahelyezem konyharuhával letakarom és egy előmelegített abrosszal letakarom és hagyom kelni 1 órát.Kelés után nem gyúrom össze hanem sodrófával kinyújtom és kiszaggatom a fánkokat sorba rakom őket és a kisütési módszer következik: szaggatás-8 perc pihentetés-körkörös nyújtás-20 perc pihentetés és kisütés.Ez egy csodálatos módszer a fánkok gyönyörűek lesznek,természetesen mindehhez szükséges a jó minőségű hozzávalók,jól bevált a kevert sima liszt használata.A kisült fánkokat kihűlés után tálcára helyezem,mégpedig a bemélyedések szembe fordításával

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Emőke
Vaníliás patkók recept
Vaníliás patkók recept

Az anyagokat összemorzsoljuk, majd gyorsan összedolgozzuk. Az így elkészült tésztát szétoszthatjuk, vagy csak egyszerűen tépünk belőle egy darabot, és rúddá sodorjuk. Egyforma hos...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Paprikás-sajtos tallér recept
Paprikás-sajtos tallér recept

A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót, a paprikát, sütőport. Hozzáadjuk a tojásokat, a szoba hőmérsékletű margarint, a tejfölt és belereszeljük a sajtot. Alapo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Flódni
Flódni

A tésztát öt részre osztom és akkorára nyújtom, mint a tepsi mérete. Sütőpapírral kibélelem a tepsit, erre kerül az első réteg tészta, majd rá a töltelék a legfelső réteg a szilval...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Macaron (citromkrémes) 2
Macaron (citromkrémes) 2

A mandulát keverjük el a porcukorral, és szitáljuk át. A tojásfehérjét egy csipet sóval és a citromlével verjük kemény habbá. Apránként adjuk hozzá a cukrot, és verjük még fényes h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk