--4 1/2 kg birsalma ( pép )
--3 kg kristálycukor ( a péphez kb 70-80 dkg kilónként
--1-2 kávéskanál citromsav
pörkölt dió aki szereti
A gyümölcsöket mossuk meg alaposan, majd magházukat a porcos részeivel vágjuk ki.
-Aprítsuk fel darabokra.
-Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje.
- Állandóan kevergetve főzzük körülbelül egy órán keresztül.
Ha a gyümölcsök már puhák, burgonyanyomóval törjük össze.
-Adjuk hozzá a citromsót is.( és aki akarja tehet bele piritott dióbelet )
- Akkor jó a lekvárunk, ha a fakanálról már nem csurog le
-. Ha elkészültünk vele, töltsük tisztára mosott üvegekbe, zárjuk le azonnal és öt percre fordítsuk fejre.
A lecsutkázott és megmosott ribizlit leturmixolom, átszűröm. A keletkezett levet lábosba teszem, beleöntöm a bort. Közepes lángon főzöm, óvatosan kevergetem. Beleteszem a cukrot...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézA paradicsomot és a paprikát is kétszer, váltott vízben megmosom. A paradicsomot apró darabokra vágom, ha kemény a száránál a rész, azt ki vágom.A paprikát ki csumázom, és vékony s...
Elkészítési idő: 3 Nehézség: KönnyűA tököt megtisztítjuk, megmossuk és le gyaluljuk.Ekkor le mérjük, és minden kg tökhöz adunk 1 ek.sót, 1/2 tk.Na-benzoátot,1/2 mk.citromsavat. Jól össze keverjük, és egy napig állni...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: Könnyű