--1 kg birsalma
--80 dkg cukor
---1 darab citrom
A birsalmákat felhasználás előtt le kell tisztítani: a piheszőröket papírtörlővel vagy konyharuhával le tudjuk dörzsölni, a maradékot folyóvíz alatt mossuk le. A birsalmasajthoz nem szükséges meghámozni és a magházat kivágni, csak felnégyelni. Tegyük a darabokat egy nagy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy épphogy ellepje. Főzzük puhára, majd szűrjük le. (A leszűrt levet is felhasználhatjuk, főzhetünk belőle birszselét.)
-vágjuk ki a magházat és botmixerrel vagy turmixban pürésítjük.
Az így kapott massza az alapja a birsalmasajtnak.
+A birsalma masszát tegyük vissza a fazékba és öntsük hozzá a citromlevet, hogy ne színeződjön el, majd adjuk hozzá a cukrot is.
-Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.
-Hűtsük szobahőmérsékletűre. Ha téglalap alakú tömböket szeretnénk, öntsük fóliával bélelt őzgerincformába. Száraz, hűvös helyen tároljuk két-három napig, majd ha a teteje megszilárdult, borítsuk ki sütőpapírra, hogy a másik oldala is tudjon szikkadni. Minimum egy-két hétig hagyjuk tovább megszilárdulni, közben időnként forgassuk át, hogy minden részét érje levegő, különben befülled és penészesedik.
-
A bepácolt csirkemell csíkokat kevés olajon megpirítjuk, és félretesszük. A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, hagymát, kisebb darabokra vágjuk. Az üvegesre párolt hagymára rá...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyűa gyümölcsöket megtisztítva, magtalanítva hámozva... félig megrakunk egy nagyobb méretű fazekat... felöntjük vízzel..... felforraljuk, sőt szétfőzzük a gyümölcsöket....botmixerrel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejszínt elkeverjük az édesítővel. Késes aprítógépbe tesszük a málnát, a tejszínt rácsurgatjuk, és 1-2 perc alatt elkészítjük a málnafagyit: Elindítjuk az aprítót, pár másodperc...
Elkészítési idő: 2 perc Nehézség: KönnyűA vízben elvegyítjük az almaecetet és a sót, hozzáadjuk a lisztet, és jól összekeverjük. Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, gömbölyítjük, majd kézzel kb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű