60 dkg liszt átszitálva
- 2 dkg élesztő
- 20 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 5 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- kb. 1,5 dl langyos víz
- 1,5 dl langyos tej
- 1 evőkanál citromlé
- 1 csipet só
TÖLTELÉK
- 7-8 dkg puha vaj
- kb. 10 dkg porcukor (de inkább ízlés szerint)
- 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
+ A TETEJÉRE
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 csipet cukor
A tészta hozzávalóit jól bedagasztottam (jó lágy, de ne ragacsos tészta legyen). Majd duplájára kelesztettem.
2. A töltelékhez a kakaóport kikevertem a vajjal, cukorral és vaníliás cukorral.
3. A megkelt tésztát kb. 12 egyenlő részre osztottam, gombócokká formáztam, majd egyenként kinyújtottam ovális alakra. A formázás pedig a következőképpen történt: az egyik végébe helyezzünk egy kiskanál kakaós krémet a másik végén pedig 4-5 bevágást végzünk majd a krémes oldalon kezdve feltekerjük a kifliket
4. Formázás után jól összenyomom a széleit és az alját, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. Majd a kifliket sütőpapíros tepsire tettem, kelesztettem még kb. 15 percig, tetejét lekentem a tojásos keverékkel, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 12-13 percig sütöttem. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben ennél hosszabb idő lesz)
Mindent összegyúrni, keleszteni. Kb. 1 óra múlva újra gyúrni, 30 percig pihentetni. Újra gyúrni, kisujjnyi vastagra nyújtani, kiszaggatni, konyharuhával letakarni, ha szépen megnőt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűstamag kalacsfeny //streicheglanz Magas fényű termékek (kalács, briós) felületi kezeléséhez ajánljuk. Alkalmazásával kiváltható a nyers tojás, megnő a gyártási biztonság, költ...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összekeverjük, muffin sütőbe adagoljuk ....180 fokon kb.15-20 perc alatt megsütjük. A pudingot megfőzzük kihűtjük majd összekeverjük a felvert tejszínnel! A m...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját. Végül a tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, mert nem biztos, hogy kell mind...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű