Családireceptkönyv.hu

Kűrtőskalács


Írta:

Elk. idő: 60
Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
10 dkg vaj
2,5 dl tej
2 egész tojás + 2 tojássárgája
2 evőkanál cukor
1 csomag szárított élesztő
kristálycukor
olaj

Elkészítés:


20 perc előkészület + 60 perc dagasztás + 15 perc sütés.

Elkészítés menete:

A lisztbe szitáld bele az élesztőt és a cukrot. Vegyítsd össze őket, majd az egész tojásokat, illetve a tojássárgákat is keverd hozzá. A tejet picit langyosítsd meg, és azt is add hozzá, végül gyúrd össze az egészet. Amikor már elválik az edény falától, öntsd hozzá a megolvasztott vajat, és nagyjából tíz percig dagaszd.

Ezután fedd le egy tiszta konyharuhával, és egy óra alatt keleszd a duplájára. Amikor megkelt, lisztezett deszkán a tésztából lecsípve sodorj nagyjából két centiméter vastag csíkokat, és az alufóliával bevont, beolajozott nyársakra spirál alakban tekercseld fel őket.
Ha nincs otthon kürtőskalácsfád, egyszerűen fogj néhány üres sörösdobozt, szintén vond be alufóliával és olajozd meg őket picit, és tekerd fel rájuk a tésztát. A tészta két végét nyomd össze a mellette lévő sorral, nehogy leváljon a dobozról. A nyújtódeszkát újra lisztezd be, és óvatosan görgesd rajta ide-oda a nyársat, így egyenletes vastagságú lesz a tészta, és nem lesz benne rés.

Ízlésed szerint kristálycukorba, fahéjba, dióba vagy kakaóporba forgasd bele a nyársakat. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, a kürtőskalácsokat pedig állítsd egy tepsire, így told be a sütőbe. Körülbelül 10-15 perc alatt elkészülnek, de nem árt, ha néhány percenként megforgatod őket, hogy mindenhol egyenletesen süljenek me

Kűrtőskalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Bögrés csöröge
Bögrés csöröge

Hozzávalók: - 4 bögre liszt - 2 evőkanál cukor - 1 kávéskanál só - fél bögre olvasztott zsír (kb. 2 nagyon púpos evőkanál, még szilárd állapotában) - fél bögre tej - 4 tojás...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
kUGLÓF -FOSZLÓS ÉS FINOM
kUGLÓF -FOSZLÓS ÉS FINOM

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom. Minden más hozzávaló is langyos legyen. Két részletben dolgozom a tésztával, a hozzávalókat elfelezve! Az egyik feléből kiveszek...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Katalin
Fonott kalács, ha foszlós
Fonott kalács, ha foszlós

A tejet meglangyosítom, 1 mokkáskanál cukrot lecsípek a kimért mennyiségből, 1 dl-t tálba öntök a tejből, és elkeverem benne a cukrot. Az élesztőt belemorzsolom. Amíg felfut, a lis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Vásári kürtős kalács, sütőben, sörös dobozon
Vásári kürtős kalács, sütőben, sörös dobozon

Kelt tésztát készítünk. A dobozokat alufóliával bevonjuk. Megkenjük olajjal. A megkelt, kisodort tésztát 2 cm-es csíkokra vágjuk és a dobozra tekerjük h egy kicsit fedjék egymást....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk