50 dkg liszt-
-4 dkg élesztő
-300 ml tej
-3 csapott evőkanál porcukor
-1 kávéskanál só
-2 evőkanál étolaj
Töltelék
-8 evőkanál darált mák
-8 csapott evőkanál porcukor
50 g olvasztott margarin
-12 g vaniliás cukor
-1 db citrom reszelt héja
-Kenéshez
-1 tojássárgája
az élesztőt kevés tejben felfutattjuk
-a hozzávalókat összekeverjük ...dagasztjuk
-letakarjuk és kelesztjük duplájára
Kiboritjuk kicsit kinyujtjuk ( 30x40 )téglalapra formáljuk-a margarint megolvasztjuk
-meglocsoljuk a tésztát úgy hogy mindenhova jusson
-rászorjuk a mákos porcukros keveréket+ citrom reszelt héját
-Feltekerjük ---koszoruba hajtjuk..végeit egymásba dugva összedolgozzuk szép kerek legyen -éles késsel bemetszük a kalácsot körbe szimetrikusan-majd a szeleteket félbeforditjuk lapjára igazitjuk.
Betakarjuk és még 20 percet kelesztjük.-pihenés után bekenjük tojássárgájával
-előmelegitett sütőbe teszük
-35-40 percet sütjük
Az élesztőt felfuttatjuk pici cukorral.Összegyúrjuk a hozzávalókat a kakaó kivételével.A megkelt tésztát kettévesszük. Egyik részébe beletesszük a kakaót.Kelesztjük,kinyújtjuk őke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a sót, cukrot, tojást, élesztőt, az olvasztott vajat és a langyos tejet is, majd bekapcsoltam a gépet és hagytam dolgozni. Kb.6-8...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy bögrébe, megszórjuk a cukorral, majd öntünk rá negyed bögre langyos tejet, és felfuttatjuk. 2. Ezután a tészta többi hozzávalójával együtt kézzel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokat jól bedagasztom ,mazsolát a végén adom hozzá! Egy óra kelesztés, utána könnyedén átgyúrom a tésztát, pár perc pihentetés után elosztom 18 darabra (kb 6-7 dkg e...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes