-2 dl tejföl
-1 dl tej
-1 tojás-
-2 teás kanál só
-3-4- kanál bor
-12 dkg ráma margarin
-60 dkg liszt
-1 teás kanál cukor
-4 dkg élesztő
-40 dkg darált tepertő
.....1 tojás a kenéshet
Az élesztőt felfutatjuk
-az össszes anyagot összekeverjük
Kivétel a tepertöt
-a tésztát elkezdjük
dagasztani
-letakarjuk és kelesztjük 30-40- percig
-ezután kinyújtjuk előbb duplán majd szimplán hajtogatjuk.
-az -az :kinyújtom a tésztát megkenem egy adag darált tepertővel ,megszórom frisen darált fekete borssal
-Gondolatban három részre osztom, jobbról és balról is a középső részre hajtom-az igy kapott csíkot megint megkenem tepertővel majd a tésztát fentről és lentről is a középig visszahajtom majd még ezt is félbehajtom
- letakarom és hagyom 30 percig pihenni
-a hajtogatást és a tepertővel való kenést még 2 x megismétlem-közte 30 perc pihentetéssel
-végül újnyi vastagra kisodrom éles késsel bevagdosom és közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatom -
-tepsiben sorakoztatom s újból 20-30 percig pihentetem
-megkenem felvert tojással -vigyázva nehogy le csorogjon ( ha lecsorog a tojás nem nő fel a pogácsa )
-180 -190 foknál 15-20 perc alatt megsütjük
Az élesztőt a kevés liszttel eldörzsöljük, a többi lisztet a Rámával eldolgozzuk, beletesszük a tejfölt, olajat, reszelt sajtot és a fűszereket. Lágy tésztát kapunk, amit háromszor...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA zsírt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját és a tejfölt. Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, majd pihentetés nélkül lisztezett deszkán 1 cm-re nyúj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKönnyen nyújtható tésztát gyúrunk. Pihentetjük, ha van idő 2-szer bedagasztjuk. Szaggatjuk, tetejét tojássárgájával kenjük be, megszórjuk a sajttal, kiszaggatjuk és sütjük 170 fok...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesÁllítsuk össze a tésztát, az átszitált liszthez keverjük hozzá az élesztőport, a cukrot, a sót, a fele tojást majd a lágy vajat. Gyúrjuk össze, majd apránként öntsük hozzá a tejet....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű