-2 dl tejföl
-1 dl tej
-1 tojás-
-2 teás kanál só
-3-4- kanál bor
-12 dkg ráma margarin
-60 dkg liszt
-1 teás kanál cukor
-4 dkg élesztő
-40 dkg darált tepertő
.....1 tojás a kenéshet
Az élesztőt felfutatjuk
-az össszes anyagot összekeverjük
Kivétel a tepertöt
-a tésztát elkezdjük
dagasztani
-letakarjuk és kelesztjük 30-40- percig
-ezután kinyújtjuk előbb duplán majd szimplán hajtogatjuk.
-az -az :kinyújtom a tésztát megkenem egy adag darált tepertővel ,megszórom frisen darált fekete borssal
-Gondolatban három részre osztom, jobbról és balról is a középső részre hajtom-az igy kapott csíkot megint megkenem tepertővel majd a tésztát fentről és lentről is a középig visszahajtom majd még ezt is félbehajtom
- letakarom és hagyom 30 percig pihenni
-a hajtogatást és a tepertővel való kenést még 2 x megismétlem-közte 30 perc pihentetéssel
-végül újnyi vastagra kisodrom éles késsel bevagdosom és közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatom -
-tepsiben sorakoztatom s újból 20-30 percig pihentetem
-megkenem felvert tojással -vigyázva nehogy le csorogjon ( ha lecsorog a tojás nem nő fel a pogácsa )
-180 -190 foknál 15-20 perc alatt megsütjük
A liszttel elmorzsoljuk az élesztőt, a sót és a zsírt, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, amennyivel jól gyúrható, de kemény tésztát kapunk. Néhány órát, esetleg hűtőben e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leveles tésztát kiterítjük és megkenjük egy ecset segítségével vékonyan mustárral.Egymás mellé rárakjuk a bacon szeleteket, majd megszórjuk a reszelt sajttal és finoman rányomkod...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA kenéshez és a szóráshoz használt alapanyagok kivételével minden hozzávalót összegyúrunk egy keverőtálban és fél órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 Celsius – fokra, ké...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: KönnyűLeveles tészta. Alufóliábol csinálsz hengereket. A leveles tésztát kinyújtod olyan,, 3-4 mm vastagra, majd, 2cm széles csíkokra. Feltekered az alufóliára, lekened tojással 15perc a...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű