menu

Családireceptkönyv.hu

Tepsis Tepertős


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 4-6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


-60 dkg liszt
-2 teáskanál só
-1 egész tojás
-1 db áttört, főtt burgonya (nálam maradék krumplipüré volt)
-3 dl langyos tej
-5 dkg élesztő
-csipet cukor
-10 dkg olvasztott vaj
-40 dkg darált tepertő
-1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:


A tepertő és az olvasztott vajon kívül mindent tálba teszünk és bedagasztjuk a tésztánkat. Amikor összeállt lassan hozzáadjuk az olvasztott vajat és sima tésztává dolgozzuk. Olajozott tálba tesszük, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. egy óra) .
A ledarált tepertőt jól kikeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A megkelt tésztát négy részre vágjuk. Az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk(tepsi méretűre) és megkenjük a tepertő harmadával. Jön a következő tészta és így folytatjuk tovább, míg nem marad semmink.
A legfelső tészta ÜRESEN marad!
-Ekkor rányújtunk amennyire a tészta engedi és hajtogatjuk. Gondolatban három részre osztjuk és a tészta két szélét behajtjuk középre. Az így kapott tésztánkat ismét hajtjuk ezzel az eljárással. ,(vagyis összesen 2x hajtogatunk de nem pihentetünk)
Ekkor 30 x 22 cm-es tepsi méretűre nyújtjuk, amit sütőpapírral kibéleltünk és beletesszük.
Letakarjuk és kb. fél órát pihentetjük.A megkelt tésztát tetszés szerinti méretűre felvágjuk majd ismét kelesztjük 15 percet.
Ezalatt az idő alatt előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Lekenjük a felvert tojással és megsütjük.
Rácsra téve hűlni hagyjuk, de egyben csúsztassuk ki a tepsiből, akkor nem szárad ki a széle hűlés közben! Utána természetesen szétszedjük a tésztát

Tepsis  Tepertős

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Nehéz sós teasütemény
Nehéz sós teasütemény

Az összes összetevőt egy tálba tesszük, és egyneműre gyúrjuk a tésztát. Ne tévesszen meg minket, ha a tészta nagyon kemény. Ilyennek kell lennie. Akár kivehetjük az asztalra is a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Sajtos kifli
Sajtos kifli

Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt, a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sós perec, klasszikusan
Sós perec, klasszikusan

Az alapanyagokat jó szokás szerint beleeresztettem a kenyérsütőbe és megdagasztattam vele…utána jó vékonyra sodortam a tésztát, pereceket formáltam és sütőpapíros tepsire tettem. N...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sajtos csavart
Sajtos csavart

A lisztet gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a sót, beledaraboltam a hideg vajat, elmorzsoltam benne. Hozzáadtam a kétféle lereszelt sajtot és a vizet, és egynemű tészt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk