menu

Családireceptkönyv.hu

Tepsis Tepertős


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Adag: 4-6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


-60 dkg liszt
-2 teáskanál só
-1 egész tojás
-1 db áttört, főtt burgonya (nálam maradék krumplipüré volt)
-3 dl langyos tej
-5 dkg élesztő
-csipet cukor
-10 dkg olvasztott vaj
-40 dkg darált tepertő
-1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:


A tepertő és az olvasztott vajon kívül mindent tálba teszünk és bedagasztjuk a tésztánkat. Amikor összeállt lassan hozzáadjuk az olvasztott vajat és sima tésztává dolgozzuk. Olajozott tálba tesszük, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. egy óra) .
A ledarált tepertőt jól kikeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A megkelt tésztát négy részre vágjuk. Az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk(tepsi méretűre) és megkenjük a tepertő harmadával. Jön a következő tészta és így folytatjuk tovább, míg nem marad semmink.
A legfelső tészta ÜRESEN marad!
-Ekkor rányújtunk amennyire a tészta engedi és hajtogatjuk. Gondolatban három részre osztjuk és a tészta két szélét behajtjuk középre. Az így kapott tésztánkat ismét hajtjuk ezzel az eljárással. ,(vagyis összesen 2x hajtogatunk de nem pihentetünk)
Ekkor 30 x 22 cm-es tepsi méretűre nyújtjuk, amit sütőpapírral kibéleltünk és beletesszük.
Letakarjuk és kb. fél órát pihentetjük.A megkelt tésztát tetszés szerinti méretűre felvágjuk majd ismét kelesztjük 15 percet.
Ezalatt az idő alatt előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Lekenjük a felvert tojással és megsütjük.
Rácsra téve hűlni hagyjuk, de egyben csúsztassuk ki a tepsiből, akkor nem szárad ki a széle hűlés közben! Utána természetesen szétszedjük a tésztát

Tepsis  Tepertős

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Joghurtos sajtos lepényke 30 perc!
Joghurtos sajtos lepényke 30 perc!

A joghurtba belekeverjük a szódabikarbónát és 5 percre félretesszük. Ezután a lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáöntjük a szódabikarbónás joghurtot. A hozzávalókból tésztát gyúr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrós pogácsa márványsajttal
Túrós pogácsa márványsajttal

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben. A vajat felolvasztjuk és kihűtjük. A lisztbe belemorzsoljuk a márványsajtot, hozzáadjuk a tojást, sót, túrót, beleöntjük a fölfutt...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
Sajtos rudacska
Sajtos rudacska

Ezt jól összegyúrtam, majd kb ujnyi vastagra nyújtottam. Tetejèt megkentem tojással, majd megszórtam sajttal ès pizzaszeletelővel csíkokra vágtam. Tepsire raktam, majd kb 15-20 per...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
Töpörtyűs Pogácsa
Töpörtyűs Pogácsa

össze állítom a hozzávalókat gyúrom és utána hajtogatom.1 jobb 2 bal 3 felülről 4 alulról.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk