-60 dkg liszt
-2 teáskanál só
-1 egész tojás
-1 db áttört, főtt burgonya (nálam maradék krumplipüré volt)
-3 dl langyos tej
-3 dkg élesztő
-csipet cukor
-10 dkg olvasztott vaj
-40 dkg darált tepertő
-1 tojás a lekenéshez
A tepertő és az olvasztott vajon kívül mindent tálba teszünk és bedagasztjuk a tésztánkat.
-Amikor összeállt lassan hozzáadjuk az olvasztott vajat és sima tésztává dolgozzuk. Olajozott tálba tesszük, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. egy óra) .
-A ledarált tepertőt jól kikeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
-A megkelt tésztát négy részre vágjuk.-
- Az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk(tepsi méretűre) és megkenjük a tepertő harmadával. Jön a következő tészta és így folytatjuk tovább, míg nem marad semmink.
A legfelső tészta ÜRESEN marad!
-- Ekkor rányújtunk amennyire a tészta engedi és hajtogatjuk. -Gondolatban három részre osztjuk és a tészta két szélét behajtjuk középre.
- Az így kapott tésztánkat ismét hajtjuk ezzel az eljárással.
-- Ekkor 30 x 22 cm-es tepsi méretűre nyújtjuk, amit sütőpapírral kibéleltünk és beletesszük.
--- Letakarjuk és kb. fél órát pihentetjük. A megkelt tésztát tetszés szerinti méretűre felvágjuk majd ismét kelesztjük 15 percet.
-Ezalatt az idő alatt előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Lekenjük a felvert tojással és megsütjük.kg 25 perc
Rácsra téve hűlni hagyjuk, de egyben csúsztassuk ki a tepsiből, akkor nem szárad ki a széle hűlés közben! Utána természetesen szétszedjük a tésztát.
Az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojások sárgájával simára keverjük egy habverő segítségével. Hozzáöntünk 3 dl kézmeleg tejet, majd 20 dkg lisztet is. Ezeket is elkeverjük...
Elkészítési idő: 105 perc Nehézség: KözepesA hozzávalókból kelttésztát készítünk,duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát 16 egyenlő részre osztjuk.Mindegyiket egyenként 2-3 mm vastag köralakra nyújtjuk. Megkenjük olvaszto...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vízben elkeverem a 8 ek kovászt, majd hozzáadom a burgonyapelyhet, a lisztet, a sót és lágy tésztát dagasztok belőle (lehet, hogy kell még hozzá egy pici liszt).Jól kidolgoözzuk,...
Elkészítési idő: 12 óra Nehézség: Könnyű1. Jól kidolgozom a tésztát a hozzávalókból 2. 1 óra kelesztés. 3. Négy azonos részre vágom a tésztát és vékonyra kinyújtom őket 4. Egy lapot megkenek olvasztott vajjal, tetejé...
Elkészítési idő: 1 óra+ Nehézség: Könnyű