Családireceptkönyv.hu

Tepsis tepertős ( hajtogatott)


Írta:

Elk. idő: 90perc
Adag: 4-6 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


-60 dkg liszt
-2 teáskanál só
-1 egész tojás
-1 db áttört, főtt burgonya (nálam maradék krumplipüré volt)
-3 dl langyos tej
-3 dkg élesztő
-csipet cukor
-10 dkg olvasztott vaj
-40 dkg darált tepertő
-1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:


A tepertő és az olvasztott vajon kívül mindent tálba teszünk és bedagasztjuk a tésztánkat.
-Amikor összeállt lassan hozzáadjuk az olvasztott vajat és sima tésztává dolgozzuk. Olajozott tálba tesszük, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. egy óra) .
-A ledarált tepertőt jól kikeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
-A megkelt tésztát négy részre vágjuk.-
- Az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk(tepsi méretűre) és megkenjük a tepertő harmadával. Jön a következő tészta és így folytatjuk tovább, míg nem marad semmink.
A legfelső tészta ÜRESEN marad!
-- Ekkor rányújtunk amennyire a tészta engedi és hajtogatjuk. -Gondolatban három részre osztjuk és a tészta két szélét behajtjuk középre.
- Az így kapott tésztánkat ismét hajtjuk ezzel az eljárással.
-- Ekkor 30 x 22 cm-es tepsi méretűre nyújtjuk, amit sütőpapírral kibéleltünk és beletesszük.
--- Letakarjuk és kb. fél órát pihentetjük. A megkelt tésztát tetszés szerinti méretűre felvágjuk majd ismét kelesztjük 15 percet.
-Ezalatt az idő alatt előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Lekenjük a felvert tojással és megsütjük.kg 25 perc
Rácsra téve hűlni hagyjuk, de egyben csúsztassuk ki a tepsiből, akkor nem szárad ki a széle hűlés közben! Utána természetesen szétszedjük a tésztát.

Tepsis tepertős ( hajtogatott)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Hajtogatott tepertős pogácsa
Hajtogatott tepertős pogácsa

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk, meleg hely...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pehelykönnyű krumplifánk
Pehelykönnyű krumplifánk

A tejet meglangyosítjuk, a cukrot feloldjuk benne, és az élesztőt belemorzsolva felfuttatjuk. Az áttört burgonyát összedolgozzuk a liszttel, az élesztős tejjel, a tojássárgájával,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mónika
Darázsfészek
Darázsfészek

Elkészítése: 1. Egy fél bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután a tészta hozzávalóival kézzel vagy gépp...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: A
Zoli nagyonjó pogárcsája
Zoli nagyonjó pogárcsája

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben. A liszet a sót a vajat a tojassargákat, 1-2 kanal tejfölt a felfuttatot élesztővel elkezdjük összegyúrni egy tálban. Gyurjunk be...

Elkészítési idő: 2-3 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk