Leveshez:
285 g morzsolt kukorica (konzerv, vagy friss)
1 fej vöröshagyma
3 bő evőkanál olívaolaj
1 L alaplé - zöldség
4 gerezd fokhagyma
1 dl főzőtejszín (15-20%-os)
1 csipet paprika - chili
1 apró csipet só - tengeri
Feltéthez:
2 kis fej vöröshagyma
1 csipet só - tengeri
2 bő evőkanál olívaolaj
A konzerv kukoricát lecsepegtetjük, és félrerakjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, és finomra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük. Olívaolajon a hagymát elkezdjük fonnyasztani, majd mikor kezd pirulni megsózzuk, hogy levet eresszen, és inkább párolódjon, mint piruljon. Beleöntjük a lereszelt fokhagymát is. Lassú tűzön kevergetve puhára főzzük. A levesalaphoz adjuk a korábban lecsepegtetett konzerv kukoricát, megszórjuk ízlés szerint chilipehellyel, és felöntjük a zöldésgalaplével. Ha nincsen konzerv zöldségalaplevünk, készíthetünk 1 darab zöldséleveskocka 1 liter vízben történő felfőzéséből is alaplevet. A levest lassú tűzön addig főzzük, míg a kukorica teljesen meg nem puhul. Ekkor a fazekat a tűzről levesszük, és a leves felét botmixerrel krémes állagúra turmixoljuk. A leturmixolt levest visszaöntjük a fazékba, felöntjük főzőtejszínnel és lassan beforraljuk. Eközben a feltéthez a vöröshagymát megpucoljuk, és félkarikákra szeljük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben. A hagymát a serpenyőbe dodjuk, azonnal sózzuk, és kis lángon vagy alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve karamellizáljuk. Akkor jó a hagyma, ha már barnás és majdnem lekvár állagú. A kész levest tényérokba merjük, a tetejét pedig megszórjuk a karamellizált hagymával. Aki szereti, croutont is adhat hozzá.
Az olívaolajon 3 – 4 percig pároltam a vöröshagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát és további 1 – 2 percig együtt pároltam őket. Hozzáadtam az előre leszűrt és alaposan átmosott...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűForró olajon pár percig pároljuk a karikákra szelt répákat, és kicsit később hozzáadva a zöldborsót. A végén kevés pirospaprikával átkeverjük. Ezután felengedjük kb. 1,5 l vízzel...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KönnyűAz új hagyma fehér részét apróra vágom, vajon megdinsztelem, hozzáadom az összenyomott foghagymát, a lereszelt gyömbért és üvegesre dinsztelem. Leveszem a tûzrôl hozzáadom a curryt...
Elkészítési idő: 30-40 perc Nehézség: KönnyűA burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a reszelt sajtot, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. Állandóan kever...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű