A tésztához:
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
10 dkg zsír
3,5 dl tej
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
Az edény aljára:
1,5 dl víz
+ 2 evőkanál zsír a tál kikenéséhez és a tészta tetejéhez
2 tojás felvert fehérje a tészta tetejéhez
A hozzávalókat a tésztához összedolgozzuk és megkelesztjük a kelesztőtálban.
A megkelt tésztát 6-12 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Nyújtás után zsírral megkenjük a tetejét. Feltekerjük a hosszabb felénél tekercsbe, majd egy csomót kötünk rá. A kizsírozott edénybe (zománcozott lábosba) tesszük egymás mellé, kis helyet hagyva köztük. A kis csomók tetejét újra megkenjük olvasztott zsírral, majd a felvert tojások fehérjéjével is megkenjük.
Újrakelesztjük 10-15 percig. Majd1,5 dl vizet óvatosan a kis csomók közé öntjük.
Fedővel betakarjuk, 200 fokra előmelegített gázsütőben 45 percig fedővel, majd újabb 15 percig, fedő nélkül készre sütjük.
Nagyobb társaság esetén 12 részre jobb osztani.
Babgulyás mellé kiváló.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, rámorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a langyos tejet, majd az egészet jól összedolgozzuk. Kézi mixer dagasztójának s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA héjában fõtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztõvel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegõt beledolgozva - dagaszd sima tésztáv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát dagasztunk, szép simára kidolgozzuk. A bedagasztott tésztát fedeles kelesztőtálba tesszük és 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük. Amikor a tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jól összedolgozom. Pihentetem kb. 40 percig Átgyúrom, pihentetem - rövidebb idő elég (10 perc). Átgyúrom, megformázom kiflinek, batyunak, megtöltöm az előkészítet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű