A tésztához:
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
10 dkg zsír
3,5 dl tej
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
Az edény aljára:
1,5 dl víz
+ 2 evőkanál zsír a tál kikenéséhez és a tészta tetejéhez
2 tojás felvert fehérje a tészta tetejéhez
A hozzávalókat a tésztához összedolgozzuk és megkelesztjük a kelesztőtálban.
A megkelt tésztát 6-12 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Nyújtás után zsírral megkenjük a tetejét. Feltekerjük a hosszabb felénél tekercsbe, majd egy csomót kötünk rá. A kizsírozott edénybe (zománcozott lábosba) tesszük egymás mellé, kis helyet hagyva köztük. A kis csomók tetejét újra megkenjük olvasztott zsírral, majd a felvert tojások fehérjéjével is megkenjük.
Újrakelesztjük 10-15 percig. Majd1,5 dl vizet óvatosan a kis csomók közé öntjük.
Fedővel betakarjuk, 200 fokra előmelegített gázsütőben 45 percig fedővel, majd újabb 15 percig, fedő nélkül készre sütjük.
Nagyobb társaság esetén 12 részre jobb osztani.
Babgulyás mellé kiváló.
Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl cukros tejben, és letakarva felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót, majd a közepébe ütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat összekeverem és addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik a tál falától. A tészta inkább lágy legyen mint kemény. Duplájára kell keleszteni . Közben a vajat é...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűGyúrja a tésztát 1-2 evőkanál növényi olaj Fedjük le a fóliát, és hagyjuk 30 percig pihenni Zsírja az ujjait zöldségolajjal részvény A golyók szerepe 5-7 perc Hőföldön lévő...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűEgy deci langyos, cukrozott tejben elmorzsolom az élesztőt, majd lefedve, langyos helyen kovásznak kelesztem, míg fel nem jön magasra. Közben 2 tojást 5 dkg porcukorral, pici sóv...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű