-75 dkg liszt
-25 dkg sajt / Trappista vagy Karaván /
-25 dkg margarin
-2 dl langyos tej
-5 dkg élesztő / vagy 2 tasak szárított élesztő /
-1 tojás + 1 a lekenéshez
-1 kis pohár tejföl
-szezámmag a szóráshoz
-1 evőkanál só
-1 evőkanál cukor
-A cukros langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt.
-Az átszitált liszthez adjuk a sót és a margarint, majd tenyérrel elmorzsoljuk. Belereszeljük a sajtot és ezzel is elmorzsoljuk.
-Kis fészket készítünk a közepébe, ebbe tesszük a tojást, a tejfölt az élesztős tejet és először kézzel, majd géppel jól összedolgozzuk.
-Kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk és meleg helyen 1/2 óráig pihentetjük.
-Lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk. Újból pihentetjük 1/4 órát. Ezt a műveletet összesen 3 alkalommal végezzük el. A harmadik nyújtás után recés késsel bevonalkázzuk, felvert tojással megkenjük és megszórjuk szezámmaggal, majd kiszaggatjuk.
-Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben megsütjük.
.
- Fél adagot is készíthetünk! Akkor elfér a kelesztőtálban. Ebben az esetben a só és cukor mennyisége 1-1 teáskanálnyi lesz.
-Sütési idő hagyományos gáztűzhelyen 30 perc nagy lángon a középső rácson. A második adag sütéséhez már 25 perc is elég!
Elkészítése: Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a tészta hozzávalóival. 1 órát kelesztjük. A tésztát kettévesszük, kinyújtjuk téglalap alakúra,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd pihentetjük 15-30 percet. 2. A tésztát kb 2cm vastagságúra nyújtjuk majd a két szemközti oldalát egymásra hajtjuk. Letakarjuk egy konyharuháva...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű