-75 dkg liszt
-25 dkg sajt / Trappista vagy Karaván /
-25 dkg margarin
-2 dl langyos tej
-5 dkg élesztő / vagy 2 tasak szárított élesztő /
-1 tojás + 1 a lekenéshez
-1 kis pohár tejföl
-szezámmag a szóráshoz
-1 evőkanál só
-1 evőkanál cukor
-A cukros langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt.
-Az átszitált liszthez adjuk a sót és a margarint, majd tenyérrel elmorzsoljuk. Belereszeljük a sajtot és ezzel is elmorzsoljuk.
-Kis fészket készítünk a közepébe, ebbe tesszük a tojást, a tejfölt az élesztős tejet és először kézzel, majd géppel jól összedolgozzuk.
-Kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk és meleg helyen 1/2 óráig pihentetjük.
-Lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk. Újból pihentetjük 1/4 órát. Ezt a műveletet összesen 3 alkalommal végezzük el. A harmadik nyújtás után recés késsel bevonalkázzuk, felvert tojással megkenjük és megszórjuk szezámmaggal, majd kiszaggatjuk.
-Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és előmelegített sütőben megsütjük.
.
- Fél adagot is készíthetünk! Akkor elfér a kelesztőtálban. Ebben az esetben a só és cukor mennyisége 1-1 teáskanálnyi lesz.
-Sütési idő hagyományos gáztűzhelyen 30 perc nagy lángon a középső rácson. A második adag sütéséhez már 25 perc is elég!
Összegyúrni, tetejét tojással megkenni és sajttal megszórni.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűReszeld le a sajtot és tedd egy nagy tálba, majd keverj hozzá egy felvert tojásfehérjét. Szükség szerint, ízesítsd egy csipet sóval. Kedvedre fűszerezheted a sajtreszelékedet . Jó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval alaposan bedagasztjuk. 30 percig kelesztjük. Vékonyra (3-4 mm) nyújtjuk, majd kiszaggatjuk, olyan méretűre, min...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű