Hozzávalók: (én 2,5 decis csészét használok)
1/2 csésze tej
1 evőkanál cukor
1/2 porélesztő (7 grammos fele) (10 g porélesztő = 35 g friss élesztővel, ha jól tudom)
1/2 csésze meleg víz
1/8 csésze olvasztott vaj (ez egy 10 dekás vajból kb. ujjnyi szelet)
3 csésze liszt (BL-55)
1 teáskanál só
1-2 evőkanálnyi kukoricaliszt
Először a langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Amíg az élesztő életre kel, megolvasztjuk a vajat, de óvatosan, oda ne kapjon.
Egy tálba beletesszük a meleg vizet, az élesztős tejet, a lisztet, a sót és a már folyós vajat.
Néhány perc alatt homogén tésztát gyúrunk, ami kissé ragadós lesz, ez nem baj, olyannak kell lennie.
1-1,5 óra alatt megkelesztjük, úgy bő duplájára. Ha megkelt, akkor
kinyújtjuk kb. 1 centi vékonyságúra, és kiszaggatjuk (én 8 cm-es szaggatót használok). A nyers muffinok mindkét oldalát megszórjuk kukoricaliszttel (esetleg a kiöntött lisztbe finoman belenyomjuk). Ez után fél órát ismét kelni hagyjuk.
A sütés nem sütőben, hanem serpenyőben történik, minimális hőfokon (nálam a gáztűzhely legkisebb lángja legalacsonyabb fokozatán), teflonedény esetén bármiféle zsiradék nélkül, hagyományos serpenyőben igen kevés olajon, fedő alatt megsütjük, oldalanként kb. 6-7 perc alatt, az ellenőrzésre a szín szolgál.
Ebből az alapanyagmennyiségből szinte pontosan 9 db, 8 centi átmérőjű muffinunk lesz.
A tészta nem igazán édes, nem is igazán sós, alkalmas mindenre, szendvicsalapként lekvártól sonkán át akár a McDonald's-os McMuffin kiváltására rántottával töltve.
A szétszedés egyszerűen óvatosan kézzel, ha valaki biztosra akar menni, akkor villával körbeszurkálás után.
1 A tejet felmelegítjük. 2 A mazsola és a tojás kivételével minden alapanyagot összekeverünk egy tálban. 3 A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét külön tálban habbá verjük. A...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűElőkészületek: Gyúrjuk meg az alaptésztát, készítsük el a paradicsomszószt, szeleteljük fel a paradicsomot és a mozzarellát. 1. Miután 30 percet kelt a tészta, rakjuk alaposan m...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA tésztát enyhén sós vízben főzd fogkeményre, majd szűrd le és tedd félre. A húst mosd át alaposan, sózd be, majd darabold egységes méretűre. A bacont egy kis olívaolajon pirítsd m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűaz alapanyagokból kemény tésztát gyúrunk szikkadni hagyjuk 15-2o percet nagylyukú reszelőn lereszeljük szárítjuk még 3o percet, majd a fővő leveshez adjuk
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű