A húsgombóchoz
250 g sertés darált hús (sovány)
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
2 apró csipet kapor (szárított)
1 csokor petrezselyemzöld
5 apró csipet só
2 apró csipet fekete bors (őrölt)
1 bő evőkanál zabpehely
A levesbe
3 db sárgarépa (nyers, megpucolt)
1 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb)
1 db karalábé
3 db savanyú káposzta levél (külső, nagyméretű levél, amit kettévághatunk)
100 g káposzta (fehér, édes)
1 bő evőkanál olívaolaj
1.5 L víz
1 db paradicsom (nagyobb)
1 db kápia paprika
1 db vöröshagyma
2 szál lestyán
200 g zöldbab
100 g zöldborsó
A zöldségeket megpucoljuk, és felaprítjuk.
Egy tálba rakjuk a sovány darált sertéshúst. Hozzáadjuk a tojást, a kaprot, petrezselyemzöldet, megsózzuk, borsozzuk. Beletesszük a zabpelyhet.Összegyúrjuk, és diónyi gombócokat formázunk.
Az olívaolajon megdinszteljük a zöldségeket (sárgarépát, karalábét, petrezselymet, káposztát, savanyú káposztát). Majd felöntjük a vízzel.
Hozzáadjuk a négybe vágott paradicsomot és paprikát, az egész hagymát, a lestyán levelet, és sózzuk.Amikor felforrt belerakjuk a húsgombócokat, és a zöldbabot. Közepes lángon főzzük. Végül beletesszük a zöldborsót, de már csak 3-4 percig főzzük.Felaprítjuk a petrezselyemzöldet, és hozzáadjuk a leveshez. Megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítünk.
A marhaalkatrészeket - ez lehet lábszár, borda, fartő, vagy akár egy kis velős csont is, a lényeg az, hogy legyen húsos és csontosabb rész is közte - darabold pár nagyobb részre, m...
Elkészítési idő: 3 óra 30 perc Nehézség: KönnyűSzalonnat lepiritjuk, ha tul sok a zsirja kiveszunk belole. Az egy tojasbol palacsintatojast sutunk a szalonnan es annak zsirjan. Felverjuk a tojast es keves porpaprikat teszzunk...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: Közepes1. Olajon megpirítjuk a hagymát a fokhagymával együtt. Majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is. 2. Sózzuk-borsozzuk, és jól átkeverjük, majd rádobunk 2 darab babérlevelet, é...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. A vörös- és fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és a zöldborsó kivételével felkockázzuk. Egy jó nagy lábosban...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes