1 közepes méretű kanadai sütőtök
5 dkg bio vagy házi vaj
2 narancs leve
1 bio narancs reszelt héja, vagy 3-4 csepp organikus 100%-os narancs illóolaj
1 citrom leve
1 bio citrom reszelt héja, vagy 3-4 csepp organikus 100%-os citrom illóolaj
1 késhegynyi fahéj
1 késhegynyi vanília kaparék
2 evőkanál méz
1 dl (zab)tejszín
Meghámozom és kimagozom a sütőtököt (ez a legnehezebb mozzanat az elkészítés folyamán), és kockákra vágom.
Vajon egy pár percig párolom, majd felöntöm a narancsok és a citrom levével.
Ha készre főtt (max. 20 perc!), akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel összeturmixolom,
majd ízesítem fahéjjal, vaníliával, mézzel, narancshéjjal, citromhéjjal (vagy az ezeknek megfelelő illóolajokkal)
és felöntöm a tejszínnel.
Visszateszem a tűzre, és egyszer össze rottyantom.
Ha túl sűrű lenne, akkor a kívánt állagúra hígítom egy kis tisztított vízzel, vagy még egy kis narancslével.
Melegen és hidegen is isteni finom. Feltétnek illik hozzá a gesztenye forgács, a pirított tökmag vagy a pirított mandula. Levesbetétnek tehető bele aszalt szilva.
A pulykahúst felkockázzuk kb. 2x2 cm-es kockákra, majd egy nagy leveses fazékban felforrósítjuk az olajat, amelyben megpirítjuk a pulykahúst. Ha már barnul, hozzáadjuk a felkockázo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sonkát két darabra vágjuk, és körülbelül 3 liter hideg vízben főni tesszük. Amikor felforrt, a tetejét lehabozzuk. Amikor a sonka megpuhult, kivesszük a levéből, és kockákra vágj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldborsót egy kis fazékba beletesszük, ráöntünk annyi meleg vízet, hogy ellepje, föltesszük főni.Forrás után gyenge lángon/vagy 2 es fokozatú lapon főzzük, amíg a borsó megpuhul...
Elkészítési idő: 1 ó. Nehézség: KönnyűA tojásokat megmossuk. A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a lisztet és az egészben hagyott hagymát. Együtt pirítjuk zsemleszínűre. Belekeverjük a fűszerpaprikát, és azonnal felenge...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű