1 közepes méretű kanadai sütőtök
5 dkg bio vagy házi vaj
2 narancs leve
1 bio narancs reszelt héja, vagy 3-4 csepp organikus 100%-os narancs illóolaj
1 citrom leve
1 bio citrom reszelt héja, vagy 3-4 csepp organikus 100%-os citrom illóolaj
1 késhegynyi fahéj
1 késhegynyi vanília kaparék
2 evőkanál méz
1 dl (zab)tejszín
Meghámozom és kimagozom a sütőtököt (ez a legnehezebb mozzanat az elkészítés folyamán), és kockákra vágom.
Vajon egy pár percig párolom, majd felöntöm a narancsok és a citrom levével.
Ha készre főtt (max. 20 perc!), akkor leveszem a tűzről, és botmixerrel összeturmixolom,
majd ízesítem fahéjjal, vaníliával, mézzel, narancshéjjal, citromhéjjal (vagy az ezeknek megfelelő illóolajokkal)
és felöntöm a tejszínnel.
Visszateszem a tűzre, és egyszer össze rottyantom.
Ha túl sűrű lenne, akkor a kívánt állagúra hígítom egy kis tisztított vízzel, vagy még egy kis narancslével.
Melegen és hidegen is isteni finom. Feltétnek illik hozzá a gesztenye forgács, a pirított tökmag vagy a pirított mandula. Levesbetétnek tehető bele aszalt szilva.
A lábasban hevítsd fel az étolajat. Forró legyen, de ne túlhevített! Tedd bele a köménymagot, fokhagymát, lisztet és alaposan keverd el. Ha a liszt sima és felhabzott, azonnal mehe...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűEgy nagyobb edényben melegítsd meg az olajat, közben vágd apróra a vöröshagymát és préseld át a fokhagymát. Az olajon pirítsd arany színűre a hagymákat, majd mehet az edénybe a ko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A brokkoli szára is ehető, így ne dobjuk ki azt! Jól mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. Az is beleszámít a brokkoli súlyába! A vaj...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA kockára vágott szalonnát és hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk kockázott füstölt tarját, kolbászt, paprikát, paradicsomot. Megpirítjuk és megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű