50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl fehérbor.
Az alma töltelékhez
80 dkg savanykás alma, 2 evőkanál méz, 1 citrom, fahéj,őrült szegfüszeg.
A mák töltelékhez
20 dkg mák darálva, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola vagy aszalt meggy, esetleg aszalt áfonya - nekem most ez volt itthon, 1 dl fehérbor.
A dió töltelékhez
20 dkg dió darálva, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor.
A lekenéshez 2 tojás sárgája.
A dió és a mák töltelék alá a tésztára 2 evőkanál szilva vagy sárgabarack lekvár.
A hozzávalókból könnyen dolgozható tésztát készítünk,ha szükséges még tejfölt adunk hozzá.Négybe vágva hűtőben pár órát állni hagyjuk.
Addig elkészítjük a töltelékeket,ha meghül akkor töltjük a lapokat.
Mák töltelék:
1dl vízből 10 dkg cukorral szirupot főzünk,forrón belekeverjük a darált mákot.Naracshéjjat reszelünk bele,1 nagy kanál mézet is belekeverhetünk
Dió töltelék:
1dl vízből 10dkg cukorral szirup,belekeverjük a darált diót,citrom héjjat reszelünk bele,szintén lehet 1 kanál mézet tenni bele
Alma töltelék:
az almát lereszeljük,hagyjuk állni.Majd a süteménybe töltés előtt kifacsarjuk, cukrozzuk,ízlés szerint őrölt fahéjjal ízesítjük
Elkészítés:
Nagy tepsiben sütjük,kb:32X38-as
Tepsi nagyságú sütőpapírt vágunk,ezen könnyebb a tésztát nyújtani.
A lapok nagyon vékonyak lesznek ezért is jobb a papíron nyújtani
Az első lapot betesszük papirostól a tepsibe,lekenjük lekvárral,majd dió töltelékkel,erre tesszük a második lapot,(de itt már ne tegyünk a papírt bele..)megint lekvár,majd a cukrozott almatölteléket,a harmadik lapot szintén lekvárral kenjük,és erre a máktölteléket.Az utolsó lap a sütemény teteje, villával megszurkáljuk,és a tejfölös tojássárgájával megkenjük.
Fél órát kelni hagyjuk,majd 170 C fokos előmelegített
sütőben megsütjük.Elég vastag a tészta,de szépen megsül,én villanysütőben sütöm,(nem légkeveréses)ha már szép szint kap akkor sütő papírt teszek a tetejére,és tűpróbáig sütöm.
Nem olyan bonyolult,mint elsőre gondolnánk,Mindenki bátran süsse meg,sikerülni fog!
1 A 4 tojássárgáját simára keverem. A 4 ek. liszthez hozzákeverek 1 csapott mk. szódabikarbónát. A 4 tojásfehérjét felverem kemény habbá a 4 ek. kristálycukorral. A felvert habot...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a sütőporral és a tojások sárgájával. Langyos tejjel rétestésztának kidolgozzuk. Két cipót formálunk. A cipókat félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és olvasztott ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Az olvasztott vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliát. A lisztet, a fahéjat, a sót és a sütőport keverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa vízbe beleteszem a hozzávalókat, felfőzöm, míg a dara megpuhul, kb 6 percig, jól megdagad, akkor jó, ha átlátszó, enyves állagú, nagyon hidegre kihűtöm, majd habverővel felve...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű