50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl fehérbor.
Az alma töltelékhez
80 dkg savanykás alma, 2 evőkanál méz, 1 citrom, fahéj,őrült szegfüszeg.
A mák töltelékhez
20 dkg mák darálva, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola vagy aszalt meggy, esetleg aszalt áfonya - nekem most ez volt itthon, 1 dl fehérbor.
A dió töltelékhez
20 dkg dió darálva, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor.
A lekenéshez 2 tojás sárgája.
A dió és a mák töltelék alá a tésztára 2 evőkanál szilva vagy sárgabarack lekvár.
A hozzávalókból könnyen dolgozható tésztát készítünk,ha szükséges még tejfölt adunk hozzá.Négybe vágva hűtőben pár órát állni hagyjuk.
Addig elkészítjük a töltelékeket,ha meghül akkor töltjük a lapokat.
Mák töltelék:
1dl vízből 10 dkg cukorral szirupot főzünk,forrón belekeverjük a darált mákot.Naracshéjjat reszelünk bele,1 nagy kanál mézet is belekeverhetünk
Dió töltelék:
1dl vízből 10dkg cukorral szirup,belekeverjük a darált diót,citrom héjjat reszelünk bele,szintén lehet 1 kanál mézet tenni bele
Alma töltelék:
az almát lereszeljük,hagyjuk állni.Majd a süteménybe töltés előtt kifacsarjuk, cukrozzuk,ízlés szerint őrölt fahéjjal ízesítjük
Elkészítés:
Nagy tepsiben sütjük,kb:32X38-as
Tepsi nagyságú sütőpapírt vágunk,ezen könnyebb a tésztát nyújtani.
A lapok nagyon vékonyak lesznek ezért is jobb a papíron nyújtani
Az első lapot betesszük papirostól a tepsibe,lekenjük lekvárral,majd dió töltelékkel,erre tesszük a második lapot,(de itt már ne tegyünk a papírt bele..)megint lekvár,majd a cukrozott almatölteléket,a harmadik lapot szintén lekvárral kenjük,és erre a máktölteléket.Az utolsó lap a sütemény teteje, villával megszurkáljuk,és a tejfölös tojássárgájával megkenjük.
Fél órát kelni hagyjuk,majd 170 C fokos előmelegített
sütőben megsütjük.Elég vastag a tészta,de szépen megsül,én villanysütőben sütöm,(nem légkeveréses)ha már szép szint kap akkor sütő papírt teszek a tetejére,és tűpróbáig sütöm.
Nem olyan bonyolult,mint elsőre gondolnánk,Mindenki bátran süsse meg,sikerülni fog!
A túrót összekeverjük 2 tojás sárgájával, a porcukorral, a citromhéjjal, csipet sóval és a búzadarával. Egy órára tegyük hűtőbe, hogy a búzadarának legyen ideje magába szívni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mézes lapokhoz a fahéjat, mézet, tojást, porcukrot, margarint, szódabikarbónát gőz felett összefőzzük, majd hozzáadjuk a lisztet. Összegyúrjuk, kettő lapot sütünk belőle, tepsi h...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg! Az éle...
Elkészítési idő: 4-5 óra Nehézség: KönnyűA kekszet összetörjük és egy tálba tesszük. Az almát lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével, majd egy kis edénybe tesszük és a cukorral pár percig melegítjük. Mikor karamelizálódi...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű