menu

Családireceptkönyv.hu

Gaisburger Marsch - egy sváb egytálétel


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Tehát főztek egy jó erős marhahúslevest, majd gazdagították főtt burgonyával és maradék tésztafélével, pl a sváb nokkedlivel.
Az hasonló mint a magyar, de abban különbözik, hogy nincs a tésztájában víz, vagy csak nagyon kevéske. Sokkal lágyabbra, vagyis hígabbra lesz keverve, mint a magyar. Fakanállal hólyagosra lesz verve a tészta és deszkáról késsel lesz a forrásban lévő vízbe szakítva.
A lényege, akármelyik legendának hiszünk, hogy egy nagyon kiadós és finom egytálételt, vagy ahogy mi mondanánk gazdag levest kapunk, amiből tényleg elég ebédre egy nagy tányérral.

Hozzávalók:

750 g marha leveshús, pl lábszár,
500 g marhacsont,
1 hagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
1/2 paprika,
1 póréhagyma,
1 gumó zeller,
1 gumó karalábé,
2-3 szál sárgarépa,
1-2 szál paszternák vagy fehérrépa,
só, bors,
2 babérlevél,
alaplé, vagy leveskocka, ( én Vegeta naturált használok),
--------------------------
5-6 szem burgonya,
-------------------------
Spätzle-sváb nokkedli (maradék, vagy friss),
-------------------------
1 ek vaj,
1 hagyma

Elkészítés:


Tulajdonképpen majdnem ugyanúgy készítjük, mint a magyar húslevest.
A húst és a csontokat megmossuk, egy kis vízben feltesszük főzni.
Amint hab keletkezett, kiöntjük, leöblítjük a húst és újból feltesszük tiszta vízben főzni. (kb. 2,5 liter)
A zöldségeket megtisztítjuk és a sárgarépa és burgonya kivételével mind a levesbe tesszük. Befűszerezzük és kb 2 órán keresztül főzzük, míg a hús megfő. Elég, ha szépen gyöngyözik.
Ekkor kivesszük a húst, felkockázzuk. Visszatesszük a levesbe, hozzáadjuk a burgonyát és a sárgarépát. Kb 20 perc alatt készre főzzük.
Előző napról maradt tésztával tálalhatjuk. Mármint nokkedlivel.
Ha nincs, nagyon gyorsan el is készül.
2 tojást 1-2 ek vízzel felverünk, annyi lisztet adunk hozzá, hogy ne legyen sűrű mint a magyar nokkedli, de ne is olyan híg, mint a palacsintatészta. A fakanállal hólyagosra verjük. Egy nagy késsel egy deszkáról forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Tehát hosszú, vékony csíkokat húzunk le a kés segítségével. Hamar megy, csak gyakorlat kérdése.
A sváb nokkedliket leszűrjük és egy kis tálba az asztalra tesszük a tálaláshoz.
A hagymát vékonyra szeljük és vajban megpirítjuk. Szintén az asztalra tesszük.
Adhatunk hozzá frissen vágott petrezselymet is, ízlés szerint.



Trükkök, tippek, praktikák:


Edit Szentkiralyi‎

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kati
Zöldorsóleves
Zöldorsóleves

xxx

Elkészítési idő: 0,5
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Szabina
Céklakrémleves
Céklakrémleves

Felkockázzuk az alaposan megmosott, megtisztított céklát, krumplit és almát. Egy mély fazékban olvasszuk fel a vajat, dinszteljük meg a póréhagymát, majd tegyük bele. Keverjük ho...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Brokkoli krémleves
Brokkoli krémleves

A brokkolit kis darabokra vágva ( szárát is ) kb 1 liter vízben vagy húslevesben megfőzzük 8-10 perc alatt. A brokkolit turmixoljuk (kevesebb főzőlében) 2 dl tejszínnel felön...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Tejfölös karfiolleves
Tejfölös karfiolleves

A vöröshagymát kockaformára vágjuk, és elkezdjük étolajon dinsztelni, amikor kezd egy kevés színe lenni, akkor hozzáadjuk az apróra fölvágott fokhagymát. Megszórjuk fűszerpapri...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk