menu

Családireceptkönyv.hu

Gaisburger Marsch - egy sváb egytálétel


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Tehát főztek egy jó erős marhahúslevest, majd gazdagították főtt burgonyával és maradék tésztafélével, pl a sváb nokkedlivel.
Az hasonló mint a magyar, de abban különbözik, hogy nincs a tésztájában víz, vagy csak nagyon kevéske. Sokkal lágyabbra, vagyis hígabbra lesz keverve, mint a magyar. Fakanállal hólyagosra lesz verve a tészta és deszkáról késsel lesz a forrásban lévő vízbe szakítva.
A lényege, akármelyik legendának hiszünk, hogy egy nagyon kiadós és finom egytálételt, vagy ahogy mi mondanánk gazdag levest kapunk, amiből tényleg elég ebédre egy nagy tányérral.

Hozzávalók:

750 g marha leveshús, pl lábszár,
500 g marhacsont,
1 hagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
1/2 paprika,
1 póréhagyma,
1 gumó zeller,
1 gumó karalábé,
2-3 szál sárgarépa,
1-2 szál paszternák vagy fehérrépa,
só, bors,
2 babérlevél,
alaplé, vagy leveskocka, ( én Vegeta naturált használok),
--------------------------
5-6 szem burgonya,
-------------------------
Spätzle-sváb nokkedli (maradék, vagy friss),
-------------------------
1 ek vaj,
1 hagyma

Elkészítés:


Tulajdonképpen majdnem ugyanúgy készítjük, mint a magyar húslevest.
A húst és a csontokat megmossuk, egy kis vízben feltesszük főzni.
Amint hab keletkezett, kiöntjük, leöblítjük a húst és újból feltesszük tiszta vízben főzni. (kb. 2,5 liter)
A zöldségeket megtisztítjuk és a sárgarépa és burgonya kivételével mind a levesbe tesszük. Befűszerezzük és kb 2 órán keresztül főzzük, míg a hús megfő. Elég, ha szépen gyöngyözik.
Ekkor kivesszük a húst, felkockázzuk. Visszatesszük a levesbe, hozzáadjuk a burgonyát és a sárgarépát. Kb 20 perc alatt készre főzzük.
Előző napról maradt tésztával tálalhatjuk. Mármint nokkedlivel.
Ha nincs, nagyon gyorsan el is készül.
2 tojást 1-2 ek vízzel felverünk, annyi lisztet adunk hozzá, hogy ne legyen sűrű mint a magyar nokkedli, de ne is olyan híg, mint a palacsintatészta. A fakanállal hólyagosra verjük. Egy nagy késsel egy deszkáról forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Tehát hosszú, vékony csíkokat húzunk le a kés segítségével. Hamar megy, csak gyakorlat kérdése.
A sváb nokkedliket leszűrjük és egy kis tálba az asztalra tesszük a tálaláshoz.
A hagymát vékonyra szeljük és vajban megpirítjuk. Szintén az asztalra tesszük.
Adhatunk hozzá frissen vágott petrezselymet is, ízlés szerint.



Trükkök, tippek, praktikák:


Edit Szentkiralyi‎

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gyurkó
Daragaluska
Daragaluska

A hozzávalókat jól elkeverjük, majd kb. fél órát pihentetjük. Forrásban lévő vegetás vízbe, vagy a levesbe szaggatjuk bele. Trükkök, tippek, praktikák: Vágott petrezselymet is...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lélekmelegitő leves
Lélekmelegitő leves

a húst kockára vágjuk, a megtisztitott gyökereket felszeleteljük -a hagymát apróra vágjuk,megdinszteljük,hozzáadjuk a vágott vagy darált paprikát,a sárgarépát,azzal is kavargarjuk...

Elkészítési idő: 20
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diós medvehagymaleves
Diós medvehagymaleves

A medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük, és apróra vágjuk. A krumplit megpucoljuk, apróra kockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Olajon megfuttatjuk, ha kez...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Toszkán paradicsomleves mozzerával
Toszkán paradicsomleves mozzerával

Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd rádobjuk az aprított fokhagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott répát és kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. Mikor megpuhult zöl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk