menu

Családireceptkönyv.hu

"héveknédli" sós kelt tészta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



700 g liszt
4 teáskanál só
5 dkg élesztő (2 dl tej langyos tejben 1 csipet cukorral a felfuttatva)
1 tojássárga
4 evőkanál olvasztott zsír
szükséges mennyiségű langyos víz (2-2,5 dl) a sütőedénybe

búzadara
zsír a kenéshez

Elkészítés:


A hozzávalókból lágyabb kelt tésztát dagasztok, amelyet egy órán át kelni hagyok
A tésztát 4 részre vágom
és minden egyes darabot téglalappá nyújtok.
Olvasztott zsírral megkenem a lapot, és egyenletesen megszórom búzadarával,
majd felcsavarom
Aztán a felcsavart tésztát megcsavarom,
végül „csomót” kötök belőle.
Egy edényt (én Tefal wok-ban csinálom) bőven kikenek zsírral, majd a zsírt megsózom.
Az edénybe beleteszem a megtekert gombócokat,
majd lefedem, és fél órát tovább kelesztem.

Ha a fél óra lejárt, a kezemmel középen óvatosan széthúzom a tésztát, és az így keletkezett lyukba beleöntök 1 dl langyos vizet.
Két lehetőség van a sütésére:

Újra lefedem az edényt, és a tűzhelyre (nyílt lángra) teszem. Kb. 1 órán át legkisebb tűzön lassan sütöm. 45 perc után leveszem a lábasról a fedőt. Ha már a tűpróba azt mutatja, hogy készen van a tészta, akkor feljebb kapcsolom a „gázt” és megpirítom a tésztát. Ezután megfordítom és így is pirítom pár percig.

Bármilyen fedeles edényben készíthető. (kacsasütő, jénai, öntöttvas) Lefedem az edényt, és a tűzhelybe teszem. Kb. 1 órán át 220 fokon sütöm.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Grízes kocka
Grízes kocka

A 4 db tojássárgát habosra keverem a porcukorral. A fehérjét kemény habbá verem. A lisztbe belekeverem a sütőport és a kakaóport. A kikevert tojás sárgához adom óvatosan, hogy a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Isler
Isler

A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Melinda
Túrós sajtos rúd
Túrós sajtos rúd

A sajtokat lereszeljük és a egyik harmadát félre tesszük a rudacskák megszórásához a nagyobbik felét (valójában a 2/3-át) pedig belekeverjük a tésztába. A hideg Rama margarint nagy...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
Netradiční Linecké
Netradiční Linecké

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk