Hozzávalók:
230 g meleg víz
1 tojás
1 tk. só
400 g liszt BL-55
100 g rétesliszt
8 g vaníliás pudingpor
20 g tejpor
2 dkg élesztő
100 g kristálycukor
75 g olvasztott margarin
Tetejére:
1 tojás sárgája
szezámmag
Mexikói díszítés:
50 g puha margarin
20 g porcukor
45 g finomliszt
A fenti hozzávalókat - a margarin kivételével - kenyérsütőgép üstjébe tesszük és kb. 30 perc alatt szép, sima kelt tésztát dagasztatunk belőle. Az olvasztott margarint csak a dagasztás utolsó 10 percében adjuk hozzá.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk. 10 db kb. 100 g-os labdacsokra osztjuk és letakarva 10 percet kelesztjük.
A tésztagolyót ovális lappá nyújtjuk, keskenyebb részénél fogva feltekerjük úgy, hogy a hajtás vége alul maradjon. Sarkait összecsípjük és alányomjuk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Letakarva kb. 45 percig kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
Elkészítjük a mexikói díszítést: kikeverjük a hozzávalókat. Fontos, hogy a margarin csak puha legyen és ne olvadt! Nyomózsákba vagy kis zacskóba töltjük.
Egy tojás sárgájával lekenjük a bucikat. Szezámmagot szórunk a tetejükre.
A mexikói díszítéshez a nyomózsákba töltött vajkrémből 3-3 sávot nyomunk mindegyikre.
Én gőzős sütőben villanysütőben sütöttem a középső sütősínen kb. 17 percig.
A tésztához valókat egy tálban jól bedagasztjuk - az élesztőt csak bele kell morzsolni, nem kell felfuttatni -, és meleg helyen 50 percig kelesztjük a duplájára. Ezidő alatt elkész...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókat géppel bedagasztom.Ha a vége felé nagyon ragacsos, lágy lenne, akkor adok hozzá még egy-két ek. lisztet, az állaga függ a tojás nagyságától és az öregtészta lágyságá...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt langyos tejben a cukorral elkeverjük. A többi hozzávalóval alaposan kidolgozzuk, majd duplájára kelesztjük (kb. fél óra). A tésztát osszuk 6 részre és készítsünk belőlü...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű