A KELT TÉSZTA
- bő olaj a sütéshez
- 1 evőkanál só
- áttörve 1 nagyobb főtt burgonya
- 1,5 l langyos tej
- a tésztához 2 marok étolaj
- cukor
- 5 dkg élesztő
- 2 kg liszt
A TÖLTELÉK
- 2 evőkanál cukor
- zsiradék
- 1 nagy káposzta
- őrölt bors
- só
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 75 perc - KELESZTÉS: 1 óra - Összekeverjük az élesztőt a cukorral, hagyjuk elfolyósodni. A langyos tejbe belekeverjük a sót. Egy nagy tálban összegyúrjuk az összes hozzávalót. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Szépen kidolgozzuk. Cipót formázunk belőle. Letakarjuk, és meleg, nem huzatos helyen a duplájára kelesztjük.
A TÖLTELÉK
Míg kel a tészta, elkészítjük a pirított káposztát. Lereszeljük, besózzuk, hagyjuk állni félórát. Utána gyengéden kinyomkodjuk (ne legyen túl száraz). A zsiradékon világosra karamellizáljuk a cukrot, rádobjuk a káposztát, kevergetve megpirítjuk; ha kész, sóval és borssal ízesítjük. Hagyjuk langyosra hűlni. A megkelt tésztát húsz kis gombócra osztjuk. A gombócok tetejére rakunk egy-egy adag párolt káposztát, összecsípjük felette a tésztát. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a megtöltött gömböcöket. Bő, forró olajban sütjük.
Összegyúrom, szaggatom, sütőm.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket aprítóban összedaráltam és a víz, citromlé, zsír és lenmagpehely kivételével a többi hozzávalóval együtt egy tálban összekevertem. A folyékony hozzávalókat elkevertem...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tojásfehérjéből 1-2 evőnálnyit tegyél félre, az kell majd a lekenéshez. A tojásfehérjéhez add hozzá a sót és a citromlevet, kézi habverővel verd fel, de csak egy kicsit, amíg hab...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához öntsd egy lábosba a tejet, rakd hozzá a vajat, és forrásig hevítsd. Add hozzá a sót és a lisztet, majd pár perc alatt főzd simára. Addig kevergesd habverővel, amíg el n...
Elkészítési idő: 40+20 perc Nehézség: Könnyű