A paradicsomos alaphoz
1 db vöröshagyma, kevés olaj, fokhagyma, 500ml sűrített paradicsom, bors, oregano, bazsalikom
A húsgolyóhoz
1 db zsemle (szikkadt) 500g darált hús, 1 fej vöröshagyma, fokhagyma, fekete bors (őrölt), oregánó (friss, vagy szárított), 1 db tojás
Egy alacsony falú edényben olajat hevítünk, és ebben megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, majd ízesítjük sóval, cukorral, fűszerezzük őrölt fekete borssal, majorannával, oregánóval. Fedő alatt kis lángon főzzük, amíg összeállítjuk a húsgombócot. Először a zsömlét áztassuk be 10 percre, majd a húst, a zsömlét, tojást, fűszereket, zúzott fokhagymát, finomra vágott vöröshagymát, egy keverőtálba tesszük. Összekeverjük a hozzávalókat, majd kézzel legalább 5 percig „dagasztjuk” hogy a hús kis fehérjeszálai össze álljanak. (Legjobb ha az elkészült massza, egy éjszakát pihen, tehát előző nap összeállítva a legjobb.) Vizes kézzel kb. 4-5 cm-es gombócokat formázunk, majd kevés olajban elősütjük. A gombócokat óvatosan a paradicsommártásba tesszük. 45 percig lassan, kis lángon főzzük, az elpárolgott folyadékot vízzel vagy alaplével pótoljuk. Ha a gombócok elkészültek főtt spagetti tésztával tálaljuk. Én összekevertem egy jénaiban, a gombócokat viszont a tejerére rakosgattam. smile hangulatjel
A húsokat egy kicsit kiklopfolom, sózom, borsozom. A fokhagymát lereszelem, kevés olajjal elkeverem, és megkenem a húsokat vele, majd félreteszem. A krumplit meghámozom, leresze...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A megtisztított húst ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk. 2. A megpucolt hagymát felaprítjuk, és a zsíron megdinszteljük. A hússzeleteket egyenként megforg...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA gombócok hozzávalóiból, az olaj kivételével, összeállítjuk a húsos masszát, melyből kis golyókat formálunk és forró olajban kisütjük. A paprikáshoz a hagymát apróra vágjuk, megm...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KözepesA hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük kevés leves alaplével. Közben szeletsütőben kisütjük a kiklopfolt hússzeleteket. A hag...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű