1,5 kg sertéscomb /dió rész/ vagy karaj
1-2 szál kolbász /pl. lángolt/
20 dkg zsír
1 fej fokhagyma /több is lehet/
fűszerek: só, bors, kakukkfű, majoránna
paprika, paradicsom
A húst megmosom és eltávolítom róla a hártyákat, ínakat. Egy hosszú pengéjű késsel felszúrom, vízszintesen és függőlegesen is beleszúrva a kést a lyukba, hogy beleférjen a kolbász. Ha széles a hús, akkor két lyukat is lehet csinálni.
Aki nem boldogul vele, az a hentessel is felszúrathatja.
A kolbászt én előző nap, vagy több órával korábban a mélyhűtőben lefagyasztom, hogy kemény legyen, így könnyen lehet a nyílásba betolni. Betöltés előtt a bőrét le kell róla húzni.
A betöltés után jól befűszerezzük minden oldalát, majd a sütőedénybe tesszük, amibe előzőleg a zsírt beletettük. Mellé tesszük a fokhagymagerezdeket, a paprikát, paradicsomot, majd a fedőt rátéve betesszük a sütőbe sülni. Ha nincs ilyen edényünk, tepsiben is süthető, akkor alufólia kell rá.
kb. 1 órát 180°C-on sütjük, majd megnézzük, hogy átsült-e, ha igen, akkor a fedőt levéve róla, erős lángon pirosra sütjük.
Nagyon finom pecsenyezsírunk is lesz, amit a köretre locsolhatunk, ha marad, akkor zsíros kenyérre kitűnően felhasználható.
Amennyiben cserépedényben sütjük, az edényt legalább 30 percre be kell áztatni.
Sokan karajból készítik, az a gyakoribb, de én nem szeretem, mert szárazabb a húsa, ezért készítem combrészből.
A sertés combot és a szalonnát kockákra vagy csíkokra vágjuk tetszés szerint. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk. A hagymákat apróra vágjuk. A szalonnát kipirítjuk, rátess...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karajszeleteket kiklopfolom, sóval, borssal fūszerezem. A trappista sajtot, füstölt sajtot, pirospaprikával összekeverem. A húst ebbe a keverékbe mártom, hogy jól rátapadjon a s...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. A megtisztított húst vékony csíkokra vágjuk, hagyjuk kicsit lecsöpögni. 2. A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát nagyobb kockára, a paradicsomot nagyobb darabokra vágj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fűszerkeverékhez a száraz fűszereket összekeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, 4 evőkanál olajat, a 4 evőkanál vizet és jól összekeverjük. Így egy isteni fűszeres pasztát...
Elkészítési idő: 6,5 óra Nehézség: Közepes