1,5 kg sertéscomb /dió rész/ vagy karaj
1-2 szál kolbász /pl. lángolt/
20 dkg zsír
1 fej fokhagyma /több is lehet/
fűszerek: só, bors, kakukkfű, majoránna
paprika, paradicsom
A húst megmosom és eltávolítom róla a hártyákat, ínakat. Egy hosszú pengéjű késsel felszúrom, vízszintesen és függőlegesen is beleszúrva a kést a lyukba, hogy beleférjen a kolbász. Ha széles a hús, akkor két lyukat is lehet csinálni.
Aki nem boldogul vele, az a hentessel is felszúrathatja.
A kolbászt én előző nap, vagy több órával korábban a mélyhűtőben lefagyasztom, hogy kemény legyen, így könnyen lehet a nyílásba betolni. Betöltés előtt a bőrét le kell róla húzni.
A betöltés után jól befűszerezzük minden oldalát, majd a sütőedénybe tesszük, amibe előzőleg a zsírt beletettük. Mellé tesszük a fokhagymagerezdeket, a paprikát, paradicsomot, majd a fedőt rátéve betesszük a sütőbe sülni. Ha nincs ilyen edényünk, tepsiben is süthető, akkor alufólia kell rá.
kb. 1 órát 180°C-on sütjük, majd megnézzük, hogy átsült-e, ha igen, akkor a fedőt levéve róla, erős lángon pirosra sütjük.
Nagyon finom pecsenyezsírunk is lesz, amit a köretre locsolhatunk, ha marad, akkor zsíros kenyérre kitűnően felhasználható.
Amennyiben cserépedényben sütjük, az edényt legalább 30 percre be kell áztatni.
Sokan karajból készítik, az a gyakoribb, de én nem szeretem, mert szárazabb a húsa, ezért készítem combrészből.
A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk. A lila hagymát megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A kiterített hússzeletek egyik oldalára teszünk 2-2 szelet bacont, füstölt sajt szeletet,...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA húst a hagymát és a kenyeret ledarálom húsdarálón. A főtt tojást is ha szeretnénk beletenni daráljuk le. Bele a tojást, a nyerset, sózzuk, borsozzuk, és alaposan elkeverjük. Majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sertéscombot és a szalonnát csíkokra, a hagymát apróra a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss zöldbabunk van azt is 2-3 centisre daraboljuk. A szalonnát kiolvaszt...
Elkészítési idő: 1,5-óra Nehézség: Közepes1. A húst kicsontozzuk, kicsit kiverjük, besózzuk és bedörzsöljük kis piros paprikával. 2. A zsíron/olajon megfuttatjuk a megtisztított és apróra vágott hagymát, és ebben a hús...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű