Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Tepertős pogácsa és szilvalekváros papucs


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


80 dkg finomliszt
30 dkg ledarált tepertő
12 dkg zsír
3 dkg élesztő
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
6 evőkanál fehérbor (félédes)
3 csapott teáskanál só
2-3 evőkanál tejföl
szilvalekvár a papucsokhoz

Elkészítés:


Az élesztőt ½ - 1 dl langyos tejbe morzsoltam (nem kell felfuttatni). A lisztet a sóval jól elkevertem, majd a tojássárgákat hozzáadva elkezdtem dagasztani a robotgéppel. Hozzátettem a zsírt is, a tepertőt, fehérbort, végül az élesztős tejet is. A tejfölt a legvégén tettem bele, ezzel lehet beállítani a tészta állagát. Félpuha, de inkább erős férfikezet igénylő legyen az állaga.
Alaposan ki kell dolgozni kézzel, mert a gép (a mienk) nem bír már vele és valóban jó erőben kell lenni hozzá ☺

Nagymama szerint tepsibe szaggatva kell hideg helyen 1 éjszakát pihentetni, de én egyszerűen a keverőtálban letakarva kitettem az erkélyre éjszakára.

Másnap ujjnyi vastagra nyújtottam, a tetejét késsel megrácsoztam és az 5 cm-es szaggatóval kiszaggattam a pogácsákat. Tepsiben sütőpapírra pakoltam őket és megkentem tojás sárgájával.

A kimaradt széleket vékonyabbra – 4-5 mm-esre – nyújtottam és négyzetekre vágtam. Közepükbe 1 kiskanál sűrű szilvalekvárt tettem, majd a két szemközti csücskét összefogtam és jól összenyomtam (persze később szétnyíltak).

Légkeveréssel az előmelegített 200ºC-os sütőbe toltam a tepsiket és 15-20 perc alatt szép pirosra sütöttem.
A papucskák nagyon ízlettek, a szilvalekvár édessége és savanyúsága ezzel az intenzív sós ízzel együtt egészen pazar.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fűszermánia rp

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sajtos rudak sertészsírral ki próbálni !
Sajtos rudak sertészsírral ki próbálni !

A lisztet a munkalapra szitáljuk, ráöntjük az előre megreszelt sajtot, megsózzuk, és alaposan összekeverjük a szárazanyagokat. Elmorzsoljuk a zsírral jó alaposan, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Sajtos roló
Sajtos roló

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalapnak, és jó ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle. Ha jól nyújtottuk, akkor úgy 12 csíkunk lesz belőle. Ez azt jelenti, hogy ennyi hab...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Márványsajtos rúd
Márványsajtos rúd

A liszteket, az elmorzsolt sajtot és a kockázott puha vajat összekeverjük és tésztát gyúrunk belőle. 1 éjszakára folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük és egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Saftige Ei-Tunfisch-Muffins
Saftige Ei-Tunfisch-Muffins

Den Backofen auf 175 Grad Umluft vorheizen. Die getrockneten Tomaten in kleine Stücke schneiden. Alle Zutaten in eine große Schüssel geben und solange rühren, bis sich alles gl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk