80 dkg finomliszt
30 dkg ledarált tepertő
12 dkg zsír
3 dkg élesztő
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
6 evőkanál fehérbor (félédes)
3 csapott teáskanál só
2-3 evőkanál tejföl
szilvalekvár a papucsokhoz
Az élesztőt ½ - 1 dl langyos tejbe morzsoltam (nem kell felfuttatni). A lisztet a sóval jól elkevertem, majd a tojássárgákat hozzáadva elkezdtem dagasztani a robotgéppel. Hozzátettem a zsírt is, a tepertőt, fehérbort, végül az élesztős tejet is. A tejfölt a legvégén tettem bele, ezzel lehet beállítani a tészta állagát. Félpuha, de inkább erős férfikezet igénylő legyen az állaga.
Alaposan ki kell dolgozni kézzel, mert a gép (a mienk) nem bír már vele és valóban jó erőben kell lenni hozzá ☺
Nagymama szerint tepsibe szaggatva kell hideg helyen 1 éjszakát pihentetni, de én egyszerűen a keverőtálban letakarva kitettem az erkélyre éjszakára.
Másnap ujjnyi vastagra nyújtottam, a tetejét késsel megrácsoztam és az 5 cm-es szaggatóval kiszaggattam a pogácsákat. Tepsiben sütőpapírra pakoltam őket és megkentem tojás sárgájával.
A kimaradt széleket vékonyabbra – 4-5 mm-esre – nyújtottam és négyzetekre vágtam. Közepükbe 1 kiskanál sűrű szilvalekvárt tettem, majd a két szemközti csücskét összefogtam és jól összenyomtam (persze később szétnyíltak).
Légkeveréssel az előmelegített 200ºC-os sütőbe toltam a tepsiket és 15-20 perc alatt szép pirosra sütöttem.
A papucskák nagyon ízlettek, a szilvalekvár édessége és savanyúsága ezzel az intenzív sós ízzel együtt egészen pazar.
Fűszermánia rp
kavedaraloban darabosra orlok lenmagot, makot, szezammagot, napraforgomagot, barmit ami van otthon. Hozzaadok durvara vagott diot. Kb. 30 dkg maghoz 2-3 tojast teszek, himalaja sot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 150 °C-ra előmelegítjük, a formákat papírral kibéleljük. A száraz alapanyagokat egy villával összekeverjük. A nedves anyagokat egy külön tálban szintén összedolgozzuk. Majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször is készítsük el a vajas tömeget. A felkockázott vaj 80%-át, valamint a liszt 20%-át tegyük konyhai robotgépbe (ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor kézzel kell dolgoznunk)...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejbe cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Állni hagyjuk, míg megkel. A főtt burgonyát megtisztítjuk, és belenyomjuk a lisztbe. Összemorzsoljuk, majd egy csapott evők...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű