1/2 kg liszt
2 evőkanál vaj
1 tojás
3 evőkanál cukor
2 g élesztő
1/4 tej
Lemérünk 1/2 kg lisztet. Elveszünk belőle 3 evőkanállal, és két evőkanál olvasztott vajjal, vagy olajjal, 1 egész tojással, 3 evőkanál cukorral, 20 g élesztővel és egy bögre tejjel (1/4 liter) kovászt készítünk belőle, amelyet mély tálban felfuttatunk.
Ha kb. kétszeresére megkelt, belekeverjük a megmaradt lisztet.
A tésztát kikent, lisztel meghintett hosszúkás formába töltjük és megkelesztjük.
Ha ez is kétszeresére kelt meg, közép meleg sütőbe tesszük, és szép aranysárgára sütjük. Ez 30-35 perc alatt következik be.
Ezt a gyors kalácstésztát tetszés szerint megtölthetjük diós, mákos, vagy túrós töltelékkel, és minden olyan süteményhez felhasználhatjuk, amelyeknek kelt tészta az alapja. Dagasztást nem igényel.
Egy fél bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A tészta hozzávalóival kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztju...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KönnyűA tejet , 5 dkg Rámát, evőkanálnyi kristálycukrot felmelegítjük a mikróban. Mikor már meleg,(de nem forró) Hozzáöntjük a liszt, só, tojás, porélesztő keverékhez. Kidolgozás után 40...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűFelfuttatom az élesztőt hozzá adom a tojást, a sóval összekevert lisztet, a vizet apránként, hogy kelttészta keménységű tészta legyen. Nagyon jól ki kell dagasztani, majd duplájára...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kétféle lisztet egy mély tálba öntjük, összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntünk 3 evőkanál tejet, csipetnyi cukrot szórunk bele, belemorzsoljuk az élesztőt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű