Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor/ por / cukor, 1 dkg élesztő, 2 db tojás, 2 dl tej, 1/2 dkg só, 1 db citrom reszelt héja, 1 cs fahéj, 4 dkg zsemlemorzsa, 40 dkg mák, 40 dkg dió.
Elkészítés:
A lisztet, a vajat, a zsírt, és 10 dkg cukrot elmorzsoljuk. Az élesztőt gyengén cukros langyos tejjel felfuttatjuk , és a tésztához adjuk az 1 egész tojással, és a sóval. Összegyúrjuk , és hideg helyen pár órát pihentetjük. Majd 6 egyenlő részre osztjuk , cipókká formáljuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat a mákos , hármat a diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a tölteléket egész a tészta széléig kenjük , a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát feltekerjük , és enyhén zsírozott tepsibe tesszük nem túl közel egymáshoz .Tojással megkenve fél órát meleg helyen pihentetjük, majd ismét megkenjük, hideg helyre tesszük míg a tojás megszárad./megrepedezik/ Megszurkáljuk az oldalát , és előmelegített sütőbe 170 fokon 35 - 40 percig sütjük.
Máktöltelék:
26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk ,leforrázzuk vele a ledarált mákot,hozzá keverjük a reszelt citromhéját, és a késhegynyi fahéjat. Ha kihűlt a tésztára kenjük.
Diós töltelék:
22 dkg cukorból, 2 dl vízzel szirupot főzünk, leforrázzuk vele a ledarált diót, hozzá adjuk a reszelt citrom héját, a fahéjat és a 4 dkg morzsát.
Hidegen kenjük a tésztára, vigyázzunk , hogy a töltelék se híg ,se túl sűrű ne legyen , mert sülés közbe kireped a tészta.
1 kg lisztből, fél l tejben 50 g élesztő felfuttatva, 10 dkg olvasztott vajból, 1 dl olajból, 1 tojásból, 2 kanál cukorral és csipetnyi sóval tésztát dagasztottam, 1 órát kelni hag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk. Amikor megkelt ,a többi lisztbe öntjük és 1 egész tojással 1 tojássárgával,1 ek. porcukorral,csipet sóval és annyi tejjel,hogy p...
Elkészítési idő: 1óra30 perc Nehézség: KönnyűA tejből kb. 2 dl-t felmelegítünk, beletesszük a cukrot, elkeverjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálba teszünk az lisztből kb. 30 dkg-ot, majd a 30 db édesítőtablet...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA langyos vízben elkeverjük a tejszínt és az élesztőt. Összekeverjük a liszteket a sikérrel, 5 dkg nyírfacukorral/6,5 dkg eritrittel, 1 csipet sóval, a vaníliával, és az élesztős k...
Elkészítési idő: 1+2 óra Nehézség: Közepes