• 30 dkg RÉTES (!) liszt
• 20 dkg cukor , esetleg fele ( nyirfa, xiit stb.)
• 1 cs sütőpor
• 1 ,5 kg alma, vagy 50 dkg félzsíros túró ( ebbe mazsola, citromhéj is kell!)
• 2 cs vaníliás cukor
• fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
• 3 dl tej
• 3 tojás
• 10 dkg olvasztott vaj
elkészítés
1. A lisztet szárazon összekeverjük a porcukorral és a sütőporral.
2. Az így kapott keverék felét egyenletesen beleszórjuk egy kivajazott, lisztezett közepes tepsibe. ( ha kevesebbet készítesz, kisebbe tepsibe rakjad mert különben nagy lapos lesz)
3. Meghámozzuk, és lereszeljük az almát. A reszelt alma levét kinyomkodjuk, és az almát laza egyszerűséggel egyenletesen rászórjuk a tepsire, (Ne nyomkodjuk ki túlságosan az alma levét, mert akkor szárazabb lesz a sütemény.) Tehetsz közé meggyet is és lekvárt is csöpögtethetsz közé, ha szeretitek.
4. Az almát megszórjuk a vaníliás cukorral és ízlés szerint fahéjjal.
5. Az alma tetejére rászórjuk a lisztes keverék másik felét.
6. A tejben elkeverjük a tojásokat, majd az egészet beleöntjük a tepsibe.( vanilliacukrot is szoktam hozzáadni)
Végül az olvasztott vajat,v margarint kanállal rácsepegtetem sütemény tetejére. Először elég „trutyinak" látszik, de a végére összeáll a finomság.
10 PERCIG PIHENTETEM a tepsibe, HOGY ÁTJÁRJA AZ ÖNTET!!!
Kb. 30 perc alatt készre sütjük.
sütési hőfok: 180°C , sütési mód: alul-felül sütés
Jó étvágyat hozzá!
Csináltam már olyat is, hogy egy tepsin belül fele túrós, fele almás volt. Nagyon finom lett és 2az1 ben változat is.
Én először mindent kimérek, előkészítek. Ha ez kész, akkor kapcsolom be a sütőt és addig laza egyszerűséggel összerakom az alapanyagokat.
A tészta alapanyagait egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. Ezt követően kettőbe osztjuk és kinyújtjuk. Az egyik tésztát kivajazott sütőformába simítjuk, megszórjuk a zs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAlmatöltelék: 1 kg tisztított, reszelt almát pároljunk meg, míg leve elfő, majd 10 dkg cukorral keverjük, s fahéjjal ízesítjük. Amennyiben jó érett az alma, párolás nélkül is...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrom. Három részre osztom, gömbölyűvé gyúrom, majd letakarom és 15-20 per...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA lisztet a sütőporral, a margarinnal, porcukorral, a tojással, tejföllel, a citrom reszelt héjával és levével összegyúrjuk, és három részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű