menu

Családireceptkönyv.hu

Barbecue oldalas


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:





A barbecue oldalas egy ikonikus étel. Nemcsak azért, mert maga a barbecue is a szabad tűzön sütés netovábbja (amúgy sütőben is könnyen és tökéletesen elkészíthető, ez a recept is ezt mutatja be), de az oldalas az igazi, legfinomabb alapanyag a legízletesebb, legjobb barbecue-hoz.
Éppen megfelelően zsíros és ízletes ahhoz, hogy a húsnak és a fűszereknek az ízei kellemesen, tökéletes arányban érvényesüljenek. Tökéletesen kiélvezhető minden falatja, amikor az édeskés kéreggel sült húst leszopogatjuk a csontokról. És nem kell attól félni, hogy valami túl száraz hús elrontaná a barbecue egyik lényegét, az ízek tobzódását.
Barbecue oldalas recept, barbecue oldalas készítése
A barbecue oldalas akkor az igazi, ha minél nagyobb darabban sütöd a húst. Nincs akadálya, hogy szeletelt formában süsd, de kevésbé lesz ízletes (és rövidebb ideig kell sütni).
Bármelyik hentesnél beszerezhető egész oldalas, ha 1-2 nappal előre szólsz, ezt egy tábla oldalasnak hívják. Ez kb. 2,5-3,5 kg, és mivel az oldalas nagyon csontos hús, kb. 4-8 személyre elég (étvágytól és a többi fogástól függően). A hentessel érdemes hosszában, a csontokon keresztül kettévágatni, ezt otthon nem tudod megtenni (hacsak nincs hentesbárdod). Utána a sütőd méretétől függően keresztbe már te is ketté tudod vágni.
A hozzávalók tekintetében ebben a receptben nem írtam külön minden fűszert. Nagyon fontos, hogy mind a száraz pácnál (fűszerkeverék), mind a barbecue szósznál jó minőségű, valóban fűszerekből, és nem kémiai vegyszerekből készült alapanyagot használj. Ehhez találsz nálam is rendkívül egyszerű receptet, de mindkettő boltban is beszerezhető.
A recept
1. Készítsd elő a húst. Ehhez először is szedd le a hártyát az oldalasról. Ez a csontos oldalán található, és egy kenőkéssel alányúlva, aztán kézzel lehúzva lehet tőle megszabadulni (kattints a képre, hogy nagyobban lásd a kést).

Barbecue oldalas előkészítése: húzd le az oldalas hártyáját
2. Mosd le jól a húst. Az oldalas jó eséllyel tele van apró csontdarabokkal, ettől érdemes megszabadulni. Utána töröld szárazra konyhai papírtörlővel.

Töröld szárazra a húst





3. Most jön a fűszerezés. Először dörzsöld be egy nagyon kevés olajjal, épphogy csak egy vékony kéreg legyen rajta. Aztán jól dörzsöld bele a barbecue fűszerkeveréket. Ennek a mennyisége ízléstől függ, én a barbecue fűszerkeverék receptben megadott mennyiség kb. 2/3-át elhasználtam egy 2,5 kg-os oldalashoz, és a végeredmény tökéletes lett.


Dörzsöld be a fűszerekkel
4. Ezen a ponton lehet, de nem muszáj pihentetni, pácolni a húst. Én kb. fél órát hagytam pihenni, és utána rögtön ment a sütőbe. De akár egy éjszakán át is pácolhatod.
Mivel nagyon lassan fogod sütni a húst, ezért nem szükséges külön pácolni, az ízeknek lesz ideje átjárni az oldalast.

Az előkészített barbecue oldalas mehet a sütőbe
5. Most jön a hús sütése, ami egy igen lényeges pontja a legjobb barbecue oldalas elkészítésének. Mindenképpen gondoskodj arról, hogy a hőfok 105-110 fok legyen.
o Ez hagyományos sütőben sütéskor egyszerűen elérhető, állítsd be a sütődet erre a hőfokra és várd meg, amíg bemelegszik.
o Grill esetében egyrészt kétzónás sütést alkalmazz (vagyis a hús alatt közvetlenül ne legyen faszén), másrészt használj digitális hőmérőt, hogy a hőfokot a sütés során végig fenn tudd tartani. Grill esetében mindenképp zárt térben süsd a húst!

A legjobb barbecue oldalast lassan kell sütni
6. A barbecue oldalas másik kényes pontja a füst. Bevallom, én semmilyen füst ízt nem vittem a receptbe, és így is tökéletesre sikerült. Ha viszont te szeretnéd – amúgy igazán autentikusan – füstös ízzel készíteni, akkor az alábbi lehetőségeid vannak:
o Grill esetén magától a grillezéstől is kap némi füstös ízt. Ezt kiegészítendő használhatsz kifejezetten erre a célra árusított faforgácsot, enyhén benedvesítve.
o Sütőben sütés és grill esetén is használhatsz folyékony füstöt vagy füstsót, akár a pácba belekeverve, akár ezzel még külön bedörzsölve ízesítés előtt a húst.
7.
105-110 fokon 3-6 óra alatt sül meg a hús. Ezt sajnos nem lehet ennél pontosabban meghatározni. Függ az oldalas vastagságától, a sütődtől, illetve attól is, hogy mekkora darabban sütöd a húst. Egy grill fogóval az egyik végénél megfogva, ha megreped a hús felülete, akkor kész. A képen látható darabban sütött oldalas sütési ideje kb. 4 óra.

Kb. így néz ki, amikor kész, utána jön a szósz
8. Végül jön az igazi barbecue oldalas nélkülözhetetlen eleme, a barbecue szósz. Először is vedd föl a hőfokot. Sütőben ez 180 fok, grill esetében húzd a húst közvetlenül a faszén fölé. Vékony rétegben kend be az oldalas mindkét oldalát a barbecue szósszal, és hagyd sülni.

Kend be az oldalast a szósszal
Ilyenkor érdemes rá nagyon figyelni. A barbecue szósz magas cukortartalma miatt könnyen megég, ez nem lehet cél. Viszont karamellizálni szeretnénk. Ízlés szerint másodszor is bekenheted (én így tettem), ennél többször nem kell. Szintén a sütőtől függően 15-30 perc alatt sül készre a hús. Gyönyörű, barnásan csillogó, első ránézésre kicsit égettnek tűnő, ám semmiképp sem megégett kérget kell, hogy kapj a húson. Ez az igazi barbecue oldalas!

Tökéletesre sütött barbecue oldalas


Barbecue oldalas: kész
Barbecue oldalas tálalása
Mint minden sült húsnak, a barbecue oldalasnak is jót tesz, ha sütés után áll egy kicsit. Várj 15 percet, hogy a nedvek átjárják a húst, és még jobb lesz a végeredmény.
A bordák között, 2 bordánként fölvágva tálald. Ez egy grill hús, bármi amit grill húshoz adnál illik hozzá, de magában is tökéletes. Természetesen ne felejts el egy jó adag barbecue szószt is mellétenni!
Ha megmarad, akkor sem kell aggódni. Hűtőben jó néhány napig eláll, és akár hidegen is finom, vagy pl. pirított rizsbenapró darabokra vágva felhasználva új ételt varázsolhatsz belőle!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tejszínes ragu
Tejszínes ragu

Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra felkockázott húst,fűszerezzük és fehéredésig pirítjuk. Kevés vízzel felöntjük, mikor már ke...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Csikós tokány
Csikós tokány

Felcsíkozzuk a húst és a szalonnát, majd utóbbinak a kiolvasztott zsírján megpirítjuk a finomra vágott vágott vöröshagymát. Ha szükséges, akkor kevés olajat teszünk hozzá. Ha már s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ruman Imre
Gombás hagymás tarja házi csalamádéval
Gombás hagymás tarja házi csalamádéval

A húsokat befűszerezem és sorban lerakom a tepsi aljára. A hagymát félfőre vágom a gombát szeletelem Egy nagy tálban összekeverem sóval, borssal a ketchuppal és a mustárral, zúzot...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Magyaros rakott káposzta
Magyaros rakott káposzta

A szalonna pörcöket kiszedtem. A megmaradt zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pirítottam, megszórtam piros paprikával,1 dl vízzel felöntöttem. A darált húst rátettem,ízesí...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk