menu

Családireceptkönyv.hu

Egyszerű paradicsom szósz


Írta:

Elk. idő: 30 perc
Adag: 4 főre
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


2 fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
2 szál szárzeller vagy halványító zeller
600 g passzírozott paradicsom
6 gerezd fokhagyma
Oregano
Bazsalikom
4 evőkanál olívaolaj

Bors

Elkészítés:


Ez az egyszerű, de mégis nagyon finom paradicsom szósz recept kiváló és gyors megoldás bármilyen olasz tésztához. Csak öt percet kell vele “foglalkozni”, fél óra alatt kész, és össze sem hasonlítható a tasakos megoldásokkal. Önálló feltétként is kiváló egy gyors olasz tészta-vacsorához, ezen kívül remek alapként szolgálhat további szószokhoz, pl. paradicsomos-tonhalas szószhoz.

1.Tisztísd meg a zöldségeket, a hagymát, a répát, a szárzellert (angol zellert, halványító zellert) és a fokhagymát. Ha nem kapsz szárzellert, akár el is hagyhatod, vagy helyettesítsd zellergumóval, de azt ne reszeld csak főzd bele és a végén vedd ki a paradicsomos szószból.

2.Reszeld le vagy vágd nagyobb darabokra és aprítsd robotgépben a hagymát, a sárgarépát, a szárzellert és két gerezd fokhagymát.
Egyszerű paradicsom szósz recept: aprítsd fel a zöldségeket
Vágd fel a zöldségeket, ha robotgépben aprítod őket

3. Az olajon párold meg a lereszelt zöldségeket. Kis-közepes lángon, kb. 10 percig párold. Vigyázz, nehogy odaégjen vagy megbarnuljon.
Egyszerű paradicsom szósz recept: párold meg a zöldségeket
Az olívaolajon párold meg a lereszelt zöldségeket

4.Öntsd föl a zöldségeket a paradicsommal (passzírozott paradicsomot, vagy olaszul passata di pomodorot használj), tedd bele a megmaradt 4 gerezd fokhagymát. Fedd le és alacsony lángon párold kb. 15 percig. Ha tovább párolod nem árt neki, mert az ízek összeérnek, de egy gyors ebédhez vagy vacsorához a negyedóra is elég.

5.Fűszerezd sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval.

Elkészült a paradicsom szósz, tálalhatod!


Paradicsom szósz tálalása, tárolása

Ez az egyszerű paradicsom szósz kiváló feltét főtt olasz tésztához akár magában is. Olajbogyót, konzerv tonhalat belekeverve, parmezánnal megszórva egészen különleges ételt kapsz, és senki sem mondja meg róla, hogy mennyire egyszerű volt elkészíteni. Én most olajbogyót tettem rá, megszórtam egy kis kék sajttal és parmezánnal, ahogy a lenti képen is láthatod. Isteni volt.

Trükkök, tippek, praktikák:


Érdemes belőle nagyobb adagot készíteni. Néhány napig hűtőben eláll, de kisebb dobozokban elteheted a mélyhűtőbe, és akkor akár fél évig is “friss” paradicsom szósszal örvendeztetheted meg magad és a családod vacsorára. Ez egyébként az olasz módszer is, ők mindig hatalmas fazékkal főznek a tésztaszószokból, és vacsora előtt egy-egy adagot kiolvasztanak.

Egyszerű paradicsom szósz

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Meggyszósz
Meggyszósz

A meggyet cukorral,fahéjjal feltesszük főzni annyi vízben,hogy épp ellepje. A lisztet tejföllel simára keverjük,hozzáöntjük a főtt meggyhez és újra forraljuk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almaszósz
Almaszósz

Az almát megpucoljuk, csutkáját kivágjuk, és felszeleteljük. Lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. Beletesszük a cukrot, fűszereket, és puhá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar VANILIA SODÓ
VANILIA SODÓ

A vaníliasodóhoz keverd ki a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral, vagy kapard ki a vanília belsejét. Ha a cukor már elkeveredett, és kicsit habos, akkor adj hozzá kevés...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Chilis narancs-chutney
Chilis narancs-chutney

A narancsokat hámozzuk meg, és tisztítsuk le a fehér rugalmas réteget is a gyümölcs húsáról. A paradicsomot dobjuk 10 másodpercre forrásban lévő vízbe, majd azonnal hűtsük le hideg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk