Hozzávalók
Burgonya – sütve, áttörve = 200 g,
200 g liszt,
200 g vaj,
25 g só,
1 egész tojás a tésztába + 1 tojás a kenéshez,
szezám- vagy köménymag.
Elkészítés
Héjában sütött és áttört burgonyából 200 g-ot 200 g liszttel, 200 g vajjal, 25 g sóval és 1 egész tojással összedolgozunk.
A tésztát hűtőszekrényben legalább egy órán át pihentetjük, majd kétszer hajtogatjuk, mint a vajas tésztát.
A hajtogatott tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét pogácsafával vagy recés húskalapáccsal recézzük, és egy órára újra hűtőszekrénybe tesszük. Azután pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tojással megkenjük, szezám- vagy köménymaggal megszórva, és forró sütőben megsütjük. A visszamaradt tésztát összegyúrjuk, egyszer megint hajtogatjuk, és kiszúrva megsütjük.
Melegen tálaljuk.
Ha olyan finom burgonyás pogácsát szeretnél sütni, amilyet régen a dédink is készített, akkor ezt készítsétek el. Bátran próbáljátok ki, nem fogtok benne csalódni.
Az élesztőt a langyosra melegített tejben csipet sóval és a cukorral felfuttatjuk. Ezt a többi összetevővel (a tejföl és a sajtok kivételével) összedolgozzuk alaposan....
Elkészítési idő:Lisztezett nyújtódeszkán kb.: 1,5 mm vékonyra - tartva az eredeti téglalap formát - kinyújtjuk, majdnem olyan hosszúra, mint a baconszelet. Ráhelyezzük a szalonnacsíkokat (1 lapra...
Elkészítési idő: