Hozzávalók
Burgonya – sütve, áttörve = 200 g,
200 g liszt,
200 g vaj,
25 g só,
1 egész tojás a tésztába + 1 tojás a kenéshez,
szezám- vagy köménymag.
Elkészítés
Héjában sütött és áttört burgonyából 200 g-ot 200 g liszttel, 200 g vajjal, 25 g sóval és 1 egész tojással összedolgozunk.
A tésztát hűtőszekrényben legalább egy órán át pihentetjük, majd kétszer hajtogatjuk, mint a vajas tésztát.
A hajtogatott tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét pogácsafával vagy recés húskalapáccsal recézzük, és egy órára újra hűtőszekrénybe tesszük. Azután pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tojással megkenjük, szezám- vagy köménymaggal megszórva, és forró sütőben megsütjük. A visszamaradt tésztát összegyúrjuk, egyszer megint hajtogatjuk, és kiszúrva megsütjük.
Melegen tálaljuk.
Ha olyan finom burgonyás pogácsát szeretnél sütni, amilyet régen a dédink is készített, akkor ezt készítsétek el. Bátran próbáljátok ki, nem fogtok benne csalódni.
A hámozott, kockázott krumplit sós vízben főzöm 10 percig, majd leszűrve, áttörve hagyom kihűlni. A lisztet, krumplit, margarint, tejet, sót, élesztőt összedolgozom, majd a tész...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesA langyos vízbe beletesszük az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ha az élesztő feljött hozzáadjuk az olajat a lisztet és a sót. Összeállítsuk a tésztát és rögtön kinyújtuk kb. 60 cm h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk - ez kb. 10 perc. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesLiszt,cukor só,tojás összekeverni.Hozzá a langyos margarin,tejföl,élesztő. 1/2 óra kelesztés. 3 x 20 p hajtogatni. 2 ujjnyi vastagra nyújtani,rácsozni,szaggatni. Tojással lekenni...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz