20 dkg lencse,
25 dkg füstölt hús; ha ez nincs, füstölt szalonnabőr is jó ízt ad a levesnek;
1-1,5 dkg só,
1 kávéskanál mustár (el is maradhat),
1,5 dl tejföl.
Betétként csipetke vagy kemény tojáskocka.
A lencsét, előző este megválogatjuk, többször váltott vízben, dörzsöléssel megmossuk és körülbelül 4 dl hideg vízbe beáztatjuk.
A füstölt húst vagy csontot előre főni tesszük, mert a lencse hamarabb megpuhul, mint a füstölt hús.
A beáztatott lencsét hideg vízzel főni tesszük a finomra vágott hagymával együtt, felforrástól kezdve egyenletesen, lassan forraljuk.
Aki kedveli, egy kis babérlevelet is tehet hozzá.
Amikor a lencse félpuha, hozzáadjuk a füstölt hús levét, ha ez nincs, sózzuk meg a lencsét, egy kávéskanál mustárral is fűszerezhetjük. Ízlés szerint zöldségekkel is dúsíthatjuk a levest.
Cukorral pirított rózsaszínű rántással sűrítjük, tejfölre tálaljuk, enyhén savanyítjuk.
Nem is kell tovább gondolkodnom a holnapi levesen! :) Étvágygerjesztő! :)
A sárgarépát megtisztítjuk, és apróbb darabokra vágjuk. Egy kisebb fazékban olajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta a sárgarépát, hozzáadjuk a zöldborsót és felengedjük kb. 2 lit...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA megmosott almákat meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy 1 ujjnyira ellepje, majd hozzáadunk egy csipet sót, fahéjat és szerecsendiót. Forrástól számí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát apró kockákra vágjuk, az olajon megfonnyasztjuk (kevés vízzel, hogy minél jobban szétfőjön). Egy kevés lisztet szórunk bele, picit pirítjuk (világos rántás színűre), ma...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA leveszöldséget és a pórét megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. A leveskockából a csomagoláson található előírás szerint elkészítjük a húsleves alaplét. A zöldségeket hozzáadjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű