Családireceptkönyv.hu

Az igazi omlós vajkaramella


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


10 dl tej
½ kg kristálycukor
3 evőkanál vaj

Elkészítés:


A cukrot és a tejet keverd össze, és tedd fel a tűzre melegedni.

Lassú tűzön készítsd a masszát, és nagyon figyelj, hogy ne kapjon le az alja. Folyamatosan kevergesd a cukros tejet addig, amíg lassanként besűrűsödik, és karamellizálódni kezd. Ez nem lesz gyors folyamat, kb 1 órát vesz igénybe de a cukor és a tej minőségétől, valamint a láng nagyságától függően ez változik.
Akkor vedd le a tűzről, mikor már szép karamella színe van, és sűrű masszává állt össze.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az omlós vajkaramella titka

Ha levetted a tűzről a karamell masszát sincs vége a kevergetésnek, hiszen a forró cukor saját hőfokától tovább karamellizálódik, így kevergesd serényen. Azonnal add hozzá a hideg vajat, és oszlasd el a masszában egyenletesen, csomómentesen!

Ettől már látni fogod, hogy omlóssá válik a masszád. Egy kivajazott tányérra, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd ki a masszát, és vajkéssel simítsd el a tetejét. Ha kihűlt, vágd fel kockákra, és már kész is a finomság!

Ha nem fogy el azonnal (ez azért tetemes mennyiségű édesség, de ilyen kevergetési idő mellett én kevesebbnek nem állnék neki…:D ), tedd hűtőbe, így jobban megőrzi omlósságát.

Az igazi omlós vajkaramella

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Panna cotta (poharas édesség)
Panna cotta (poharas édesség)

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
Habos-diós
Habos-diós

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Non plus ultra
Non plus ultra

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk vele, mert erősen porhanyós tészta lesz. A tésztát vékonyra nyújtjuk. Kis kerek formával kiszúrjuk és tepsibe rakjuk. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Almás - Omlós almáslepény - OK
Almás - Omlós almáslepény - OK

1. A tésztához valókat összegyúrtam, feleztem. 2. Egyik felét kinyújtottam, sütőpapíros tepsibe raktam. 3. Az almát pucoltam, reszeltem, hozzáraktam a cukrokat. 4. A re...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk