10 dl tej
½ kg kristálycukor
3 evőkanál vaj
A cukrot és a tejet keverd össze, és tedd fel a tűzre melegedni.
Lassú tűzön készítsd a masszát, és nagyon figyelj, hogy ne kapjon le az alja. Folyamatosan kevergesd a cukros tejet addig, amíg lassanként besűrűsödik, és karamellizálódni kezd. Ez nem lesz gyors folyamat, kb 1 órát vesz igénybe de a cukor és a tej minőségétől, valamint a láng nagyságától függően ez változik.
Akkor vedd le a tűzről, mikor már szép karamella színe van, és sűrű masszává állt össze.
Az omlós vajkaramella titka
Ha levetted a tűzről a karamell masszát sincs vége a kevergetésnek, hiszen a forró cukor saját hőfokától tovább karamellizálódik, így kevergesd serényen. Azonnal add hozzá a hideg vajat, és oszlasd el a masszában egyenletesen, csomómentesen!
Ettől már látni fogod, hogy omlóssá válik a masszád. Egy kivajazott tányérra, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd ki a masszát, és vajkéssel simítsd el a tetejét. Ha kihűlt, vágd fel kockákra, és már kész is a finomság!
Ha nem fogy el azonnal (ez azért tetemes mennyiségű édesség, de ilyen kevergetési idő mellett én kevesebbnek nem állnék neki…:D ), tedd hűtőbe, így jobban megőrzi omlósságát.
1. A puha vajat vágjuk kis kockákra, apránként dolgozzuk bele a vaníliás cukor és a 30 dkg cukor keverékébe, majd kavarjuk simára. Ekkor adjuk a krémhez a tojásokat, valamint a ler...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KözepesFőoldal / Desszertek / Női szeszély II Női szeszély II Feltöltő: Márti Kategória: Desszertek, Tepsis sütik 0 58 megtekintés FavoriteElmentem!Print Friendly Női szes...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk. Kinyújtjuk és a - kikent, vagy sütőpapírral bevont - tepsi hátulján 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a p...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet, porcukrot, sütőport és a sót átszitáljuk egy keverőtálba. Reszelünk bele citromhéjat és elkeverjük. A jéghideg vajat belekockázzuk és a lisztes keveréket elmorzsoljuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű