Családireceptkönyv.hu

Az igazi omlós vajkaramella


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


10 dl tej
½ kg kristálycukor
3 evőkanál vaj

Elkészítés:


A cukrot és a tejet keverd össze, és tedd fel a tűzre melegedni.

Lassú tűzön készítsd a masszát, és nagyon figyelj, hogy ne kapjon le az alja. Folyamatosan kevergesd a cukros tejet addig, amíg lassanként besűrűsödik, és karamellizálódni kezd. Ez nem lesz gyors folyamat, kb 1 órát vesz igénybe de a cukor és a tej minőségétől, valamint a láng nagyságától függően ez változik.
Akkor vedd le a tűzről, mikor már szép karamella színe van, és sűrű masszává állt össze.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az omlós vajkaramella titka

Ha levetted a tűzről a karamell masszát sincs vége a kevergetésnek, hiszen a forró cukor saját hőfokától tovább karamellizálódik, így kevergesd serényen. Azonnal add hozzá a hideg vajat, és oszlasd el a masszában egyenletesen, csomómentesen!

Ettől már látni fogod, hogy omlóssá válik a masszád. Egy kivajazott tányérra, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd ki a masszát, és vajkéssel simítsd el a tetejét. Ha kihűlt, vágd fel kockákra, és már kész is a finomság!

Ha nem fogy el azonnal (ez azért tetemes mennyiségű édesség, de ilyen kevergetési idő mellett én kevesebbnek nem állnék neki…:D ), tedd hűtőbe, így jobban megőrzi omlósságát.

Az igazi omlós vajkaramella

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Ani
Villám zserbógolyó recept
Villám zserbógolyó recept

Egy tálban összekeverjük a diót a keksszel. Belereszeljük a narancs héját, majd belenyomjuk a fél narancs levét. Hozzáadjuk a lekvárt (annyit, hogy jól gyúrható legyen). Vízgőz fe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Muffin
Muffin

fél bögre lisztvarázs, fél bögre zöldbanán liszt, 3 kávéskanál szódabikarbóna, 3 nagykanál eritrit, 1 csipet só, további alapanyagokat kedvünkre variálhatjuk: 3 kanál Holland kakaó...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Krémes Mari nénitöl
Krémes Mari nénitöl

8 dcl vizet és a cukor felét felforraljuk, a 2 dcl vízben elkeverjük a krémport és a vaniliás cukrot és beleüntjük a forró vízbe és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és még melegen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ferge Éva
Diós–Mézes tallér
Diós–Mézes tallér

Előkészítés: A tojásokat, a mézzel, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a szódabikarbónával és a 30 dkg liszttel kikeverjük, majd reggelig állni hagyjuk a hűtőben. Elkészít...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk