Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Az omlós tészta készítésének titka + 13 szuper ötlet


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


350 g lisztet elmorzsolunk 200 g vajjal, beledolgozunk 2 kávéskanálnyi cukrot, csipetnyi sót, 2 tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk. Tejföl helyett nyers tejet is használatunk, de tejföllel a tészta porhanyósabb lesz. Ezt a tésztát tetszés szerint felhasználhatjuk pitének, kiflinek, patkónak.

Elkészítés:


A fenti tésztát kimagozott és bőven megcukrozott cseresznyével, vagy meggyel is megtölthetjük, de felhasználhatunk tölteléknek bármilyen más gyümölcsöt, sőt diót is. Túróval is kitűnő.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az omlós tésztáknál a lisztet az egyéb hozzávalókon kívül, rendszerint nagyobb mennyiségű vajjal dolgozzuk össze. Elkészítésüknél különösen arra kell ügyelni, hogy a vaj a kéz melegétől ne olvadjon, mert akkor a tészta “lég”, vagyis elveszíti rugalmasságát, formázás közben morzsolódik, szakad. Ezért, ha az omlós tésztákat kézzel dolgozzuk össze, a megmunkálás csak egészen rövid ideig tartson, amíg a tészta összeáll. Ajánlatosabb azonban a tésztát deszkán késsel eldolgozni. Gyúrni semmi esetre sem szabad. Ha a tészta összeállt, legalább 15 perig pihentessük és csak akkor dolgozzuk tovább.

Az omlós tészta készítésének titka + 13 szuper ötlet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Túrós- csokis palacsinta
Túrós- csokis palacsinta

A palacsintatésztához a tejben elkeverjük a tojásokat, a cukrot, hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és az olajat. Csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű a tészta, szódavízzel lazítha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dani
Fondánmáz
Fondánmáz

A cukrot a vízzel és az ecettel IV. sűrűségi fokg fűzünk. Ha a főzőkanál nyeléről vett próbából formált golyócska még nagyon lágy és tapadós, akkor a cukrot egy kicsit tovább főzzü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Kókuszos csiga
Kókuszos csiga

Az élesztőt a tejjel és egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarint, a sót és a tojások sárgáját gyúrni kezdjük, majd hozzá adjuk a felfuttatott élesztős tejet. Összegy...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar NYOLCPERC-EPRES
NYOLCPERC-EPRES

Elkészítése: 1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra. 2. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban. 3. Ezután kidíszítjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk