A felfuttatáshoz
100 ml víz
25 g élesztő (friss)
0.5 kávéskanál kristálycukor
A tésztához
800 g búzaliszt (BL55)
280 ml víz
1 teáskanál só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 db tojásfehérje
langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet, közepébe tesszük a felfuttatott élesztőt, a többi hozzávalót a maradék vizet és jól összegyúrjuk, majd kidagasztjuk. Kiolajozott tálba tesszük.Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 2 óra alatt a háromszorosára kelesztjük.Ha megkelt 12 egyenlő részre osztjuk. Egyesével a két szélét aláhajtjuk ezt megcsináljuk 3-4-szer majd a két kezünk közt gömböt formálunk. Ha kész konyharuhával letakarjuk, és 40 percig kelni hagyjuk.40 perc elteltével belenyomjuk a mintát, nyugodtan nyomjuk le rendesen, mert sülés közben még emelkedni fog a zsömle, de ne vágjuk el a tésztát azért.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.220 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ
10 perc felfuttatás, 10 perc dagasztás, 120 perc kelesztés, 10 perc elkészítés, 40 perc pihentetés, 20 perc sütés
210 perc
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,1 órát pihentetjük,kisodorjuk,korongokat szúrunk és a töltelékkel megtöltjük,kifli formára felsodorjuk. Egy nagy gáztepsit kivajazunk,a kifli...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztbe szórjuk a sütõport, a sót, 10 dkg reszelt sajtot, a margarinnal összemorzsoljuk. Beleütjük a tojást, belekeverjük a tejfölt. Kb. 2 cm magasra nyújtjuk, berácsozzuk, megsz...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk (kenyérsütőgépben is lehet) letakarva kb. 60 percet pihentetjük. 10 darabra osztjuk,formázzuk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd újra pi...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűEgy etetéssel, réteslisztből készült természetes fehér kovász (a Nagyi Sűrű, Kemény Kovásza – NSKK) Veszünk egy tiszta üveget, amit lemérünk. A súlyát ráírjuk az üvegre. Az üv...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű