A felfuttatáshoz
100 ml víz
25 g élesztő (friss)
0.5 kávéskanál kristálycukor
A tésztához
800 g búzaliszt (BL55)
280 ml víz
1 teáskanál só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 db tojásfehérje
langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet, közepébe tesszük a felfuttatott élesztőt, a többi hozzávalót a maradék vizet és jól összegyúrjuk, majd kidagasztjuk. Kiolajozott tálba tesszük.Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 2 óra alatt a háromszorosára kelesztjük.Ha megkelt 12 egyenlő részre osztjuk. Egyesével a két szélét aláhajtjuk ezt megcsináljuk 3-4-szer majd a két kezünk közt gömböt formálunk. Ha kész konyharuhával letakarjuk, és 40 percig kelni hagyjuk.40 perc elteltével belenyomjuk a mintát, nyugodtan nyomjuk le rendesen, mert sülés közben még emelkedni fog a zsömle, de ne vágjuk el a tésztát azért.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.220 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ
10 perc felfuttatás, 10 perc dagasztás, 120 perc kelesztés, 10 perc elkészítés, 40 perc pihentetés, 20 perc sütés
210 perc
Az élesztőt felfújtatjuk egy kis tejbe a kanal cukorral, majd az összes fenti anyagot,összedolgozzuk,puha tésztát kapunk, amit hagyunk kelni, duplájára. Mikor megkelt, kiboritjuk...
Elkészítési idő:Dagaszt, puha tészta. 45 perc pihi 8 fele oszt,gömbölyít. 10 - 15 perc pihi Nyújt 20 - 25 cm hosszú,6 - 8 cm széles, felteker 25 perc pihi Bevág átlósan leken: tojás 200 fok,...
Elkészítési idő:1. Kapcsold be a sütőt 180 fokra. 2. Ha nem szilikonos formát használsz, béleld ki sütőpapírral az edényedet. 3. Az útifűmaghéjra öntsd rá a vizet és tedd félre. 10-15 percen...
Elkészítési idő: