Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Dupla sajtos rakott padlizsán recept


Írta:

Elk. idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3 db padlizsán (hosszanti 5mm-es szeletekre vágva)
4 közepes db paradicsom (5mm-es szeletekre vágva)
10 dkg parmezán sajt
40 dkg mozzarella (4 közepes bogyó)
1 csokor bazsalikom
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 közepes db vöröshagyma
25 dkg konzerv paradicsom (darabolt)
2 ek sűrített paradicsom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
oregánó ízlés szerint

Elkészítés:


A zöldségeket mossuk meg és szeleteljük fel őket. A padlizsánt sózzuk le, és hagyjuk, hogy kieressze a kesernyés levét. Ez kb. 10 perc, utána mossuk le és papírtörlővel törölgessük át. A fokhagymát a kés lapos felével zúzzuk össze, és vágjuk kisebb darabokba, a vöröshagymát kockázzuk.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy tűzálló tálat kenjünk ki olívaolajjal és tegyük félre.
Egy kisebb serpenyőben melegítsünk össze 4 evőkanál olívaolajat két a gerezdnyi zúzott fokhagymával, szórjuk hozzá a kockázott vöröshagymát, és pároljuk össze vele. Ez kb. 3 perc, utána öntsük hozzá a darabolt konzerves paradicsomot, és gyakori keverés mellett főzzük össze vele úgy 8-10 percig. Kicsit sűrűsödjön össze. A vége felé adjuk hozzá a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, szórjunk hozzá szárított oregánót, majd a legvégén keverjük hozzá a tépdelt bazsalikomleveleket. Keveset hagyjunk belőle a díszítéshez.
Miközben rotyog a paradicsomszósz, tegyünk a tűzhelyre egy másik, nagyobb serpenyőt. Hevítsük fel, majd 3-4 szeletenként, ahogy belefér, olívaolajon pirítsuk meg a padlizsánszeleteket mindkét oldalukon úgy 5-5 perc alatt. Egy papírtörlőre szedjük őket, hogy a felesleges olajat leszárítsuk róluk.
Amikor elkészültünk a padlizsánsütéssel, akkor jöhet a kiolajozott tál. Ebbe fektessünk egy sor padlizsánt, öntsünk rá pár kanál paradicsomszósz, egy sor szeletelt paradicsomot, egy sor szeletelt mozzarellát, szórjuk meg reszelt parmezánnal. Ezt a folyamatot folytassuk, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A rakottas tetejére mindenképpen parmezánszórás, a nyakába végül pedig egy felvert tojás kerüljön.
Tegyük a rakott padlizsánt az előmelegített sütőbe kb. 20 percre, amíg a teteje szép aranybarna lesz.
Tálalás előtt feltétlenül hagyjuk hűlni legalább 20-25 percig, ha kibírjuk, akkor akár egy órát. Melegítve akár másnap is ehetjük, akkor a legfinomabb! Jó étvágyat hozzá!

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha szaftosabban szeretjük, akkor kevés hűlés után tálalhatjuk is, ha kevésbé levesen szeretnénk enni, akkor viszont feltétlenül várjunk vele akár másnapig. Addigra magába szívja a paradicsom levét és csodálatosan lehet majd vágni is.

Dupla sajtos rakott padlizsán recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: suhajpeter
Shakshuka
Shakshuka

A póréhagymát hosszában elfelezzük, majd vékonyra szeleteljük, a paprikát falatnyi 2x2 cm-es kockákra aprítjuk, a gombákat vékonyra szeleteljük. A serpenyőben evőkanálnyi olívaol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Töltött sült paradicsom
Töltött sült paradicsom

A hagymát felkockázzuk és üvegesre pároljuk. Rátesszük a darált húst, lepirítjuk, majd a kukoricával további 2-3 percig sütjük. Ezután felöntjük tejszínnel,belenyomjuk a fokhagymát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lucskos káposzta
Lucskos káposzta

A savanyú káposztát alaposan átmossuk, majd annyi vízzel feltesszük főni, amennyi ellepi. Babérlevelet, és egész borsot adunk hozzá, majd kb egy órán át főzzük.A húst is megmossuk,...

Elkészítési idő: 1,5óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Vadas zsemlegombóccal
Vadas zsemlegombóccal

0. Annyi vízbe, hogy elfedje, egészben feltesszük a husit + 2 púpos tk só, 1 tk bors, 2-3 babérlevél, egy csepp ecet, hagyma, zöldségek nagyobb darabokban. És lassú tűzön fedő alat...

Elkészítési idő: 5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk