A leveshez:
4 szál közepes sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1 szál fehérrépa
1 közepes fej zeller
1 közepes karalábé
1 csokor friss petrezselyem
1 közepes fej hagyma
néhány rózsányi karfiol
só, frissen őrölt bors
2 leveskocka
1 teáskanálnyi majoránna
1 csipet kömény
olaj
A gombóchoz:
1 száraz zsemle
20 dkg csirkemáj
4-5 evőkanálnyi zsemlemorzsa
3-4 szál friss petrezselyem
só, frissen őrölt bors
1 tojás
tej a zsemle áztatásához
Első lépésként áztasd tejbe a zsemlét. A zöldségeket tisztítsd meg, darabold fel mindegyiket ízlésed szerint, a hagymát kockázd egészen apróra. Végy elő egy lábast, az olajon dinszteld meg benne a hagymát, majd add hozzá a többi zöldséget is, a borsó kivételével.
Fűszerezd sóval, borssal, köménnyel, majoránnával, majd öntsd fel két-két és fél liter vízzel, add hozzá a leveskockát, és kis lángon hagyd főni.
Amíg a leves elkészül, nekiállhatsz a gombócoknak. A májat tisztítsd meg jó alaposan, majd vagy vágd egy késsel nagyon apróra, vagy pedig egy botmixerrel pépesítsd. Amikor ezzel megvagy, add hozzá a tojást, szaggasd mellé a zsemlét, fűszerezd kedvedre, majd adj hozzá annyi zsemlemorzsát, amennyit felvesz, úgy, hogy könnyen formálható, de nem laza masszát kapj.Ha már minden megpuhult a levesben, tedd bele a zöldborsót, valamint a megformált gombócokat. Amikor megfőttek - körülbelül tíz perc alatt fog ez megtörténni -, akkor leveheted a tűzről, és kész is van a leves.
Ha nem szeretnéd a levesben megfőzni, külön is elkészítheted, és tálalhatod a leves mellé is a majgombocot.
A lencsét és a füstölt húst előző nap este beáztatjuk. Másnap vízben feltesszük főni a füstölt húst, 15 perc múlva hozzáadjuk a lencsét is. Amikor félig megfőtt, beletesszük a kar...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűOlvasszunk fel fél evőkanál vajat egy közepes lábosban. Adjuk hozzá a karikára vágott póréhagymát, és időnként megkeverve addig főzzük, amíg a póréhagyma karamellizálódni k...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat felütjük egy tálba, és megsózzuk. Habosra verjük egy villával. Nem kell habbá verni, csak addig, amíg elkezd habzani. Hozzákeverjük a szódabikarbónát is. Hozzáadjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsíron üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a tisztított,felkockázott zöldségeket (kivétel a brokkoli), 10 perc után a szétvagdosott csirkeszárnyat és a fokhagymát is bel...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: Könnyű