Hozzávalók
egy kb. 27 x 38 cm-es tepsihez:
A tésztához:
25 dkg Rama margarin
20 dkg kristálycukor
5 tojássárgája
csipet só
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
2 csomag vaníliaízű pudingpor
8 csapott evőkanál kristálycukor
5 dl tej
40 dkg tejföl
5 tojásfehérje
1 citrom reszelt héja
A tetejére:
porcukor
A töltelék elkészítése:
A pudingporokat lábasba szórtam, hozzáadtam a cukrot, majd a tejet is apránként, csomómentesre keverve. A szokott módon sűrű pudingpot főztem belőle. Még forrón hozzákevertem a tejfölt.
A tojások fehérjéből kemény habot vertem, ezt is a tejfölös pudinghoz adtam, óvatosan, nem keverő, inkább csak átforgató mozdulatokkal, hogy ne törjem össze a habot. A tölteléket reszelt citromhéjjal ízesítettem.
A tészta elkészítése:
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tésztához gépi habverővel elkevertem a margarint a kristálycukorral, majd egyesével hozzáadtam a tojássárgákat is.
A sütőporral elkevert lisztet a gyúródeszkára szitáltam, ízesítettem pici sóval, majd hozzáöntöttem a margarinos-tojásos masszát. Egynemű tésztává dolgoztam, közben alaposan liszteztem a deszkát.
A tésztát kb. 60-40 % arányban két részre osztottam.
A tepsit kibéleltem sütőpapírral, a nagyobbik tésztacipót még a deszkán ellapítottam, majd átemeltem a tepsibe és kézzel nagyjából egyforma vastagságban szétnyomkodtam/elosztottam a tepsi alján. Erre került a töltelék.
A kisebbik tésztacipót ráreszeltem a töltelékre. Az előmelegedett sütőben kb. 35 perc alatt sült készre.
Amikor kihűlt, porcukorral szórtam meg a tetejét, kockákra vágva tálaltam.
A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat me...
Elkészítési idő:Elkészítjük a citromos sodót: Egy lábasban összekeverjük a citromlevet, a citromhéjat, és a tojásokat. Beleheverjük a vajat és alacsony hőfokon gyakori kevergetés mellett összefőzz...
Elkészítési idő: 30 perc