Hozzávalók: (4-6 személyre)
50 dkg pulykamell, 5 közepes méretű sárgarépa, 1 darab megtermett fehérrépa, 1 -1 kisebb darab kakalábé és zeller, 1 paradicsom, 1 tv paprika, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg zöldborsó, só, bors, ételízesítő, 2-3 evőkanál zsiradék, zeller zöldje, 1/2 csokor petrezselyem zöldje
a gombóchoz:
2 dl tej, csipet só, 4 dkg vaj, 12 dkg liszt, 2 tojás,
1/2 csokor petrezselyem zöldje
A húst kockákra vágjuk, a zsiradékon pirítani kezdjük, sóval, borssal fűszerezzük. A zöldségeket karikákra felvágjuk, daraboljuk majd hozzáadjuk a húshoz. Tovább pirítjuk néhány percig, mehet hozzá a borsó, paradicsom, paprika, héjastól a hagyma és a zöldek. Összekavarjuk, felengedjük 2-2,5 liter vízzel. Sót, borsot, ételízesítőt adunk hozzá, főzni kezdjük , lefedjük.
Elkészítjük a gombócokat, a tejet csipet sóval, a vajjal, egy kis lábasba felforraljuk. A lisztet belekeverjük, addig keverjük, amíg a massza elválik az edény falától. Levesszük a tűzről, félretesszük, kicsit hűlni hagyjuk..Beledolgozzuk a 2 tojást és a felaprított petrezselyem zöldjét.
Vizezett kezünkkel kis gombócokat, kb 18 darabot formázunk és az időközben puhára, készre főtt levesbe helyezzük. Még 10 percig lassú tűzön főzzük, tálaláskor, frissen aprított petrezselyem zöldjével megszórjuk.
(a paprikát, paradicsomot, hagymát és a zöldeket kihalászhatjuk tálalás előtt a levesből)
Nagyon finom, ízletes leves.
Jó étvágyat kívánok! Remélem ízleni fog?!
A zöldségeket apróra vágjuk, majd az olajon megpároljuk, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, teszünk bele húsleves kockát, mikor puha a zöldség, nokedlit szaggatunk bele, végül eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk. A vöröshagymát szintén kockákra vágjuk és az étolajon, a krumplival együtt megpirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük a vízzel...
Elkészítési idő: 30perc Nehézség: Könnyű1 evőkanálnyi zsíron megdinszteltem két fej apróra vágott lilahagymát, amit fűszereztem frissen őrölt tarkaborssal és 1 tk ételízesítővel (ami helyettesíthető sóval). Tíz perc elte...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA húst megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd a felforrósított zsiradékon lassú tűzön megfonnyasszuk. Hozzáadjuk a húst, és lassú tűzö...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes