A tésztához:
36 dkg liszt
25 dkg lágy, akár kicsit olvasztott
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
20 dkg dió
mandula vagy dióformák
A krémhez:
4 egész tojás
33 dkg cukor
33 dkg vaj
kb. fél mandulaaroma
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy viszonylag kemény, kissé morzsalékos tésztát kapunk. A formát kivajazzuk (később nem kell, csak az elején). Vékonyan beletömködjük a tésztát, a pereméről eltávolítjuk a fölösleget. Előmelegített sütőben sütjük közepes lángon, kb.180 fokon. A sütőből kivéve azonnal kiütögetjük a tésztát. Határozott mozdulattal hozzáütjük a tepsi aljához vagy deszkához. Ilyenkor még puha, de hamar szilárdul, s akkor már nehéz kiütni, s könnyebben törik.
A krémhez a tojásokat a cukorral gőz fölött SŰRŰ krémmé főzzük, majdnem 1 órát kell főzni. Ha nem elég sűrű, kifolyik a krém. Miután hűlt egy kicsit, beletesszük a vajat, majd a mandulaaromát ízlés szerint. Én szeretem, ha sok van benne, van, aki csak pár cseppet tesz. A zöldet szoktuk használni, mert szép színt is ad a krémnek. A krémmel megtöltjük a formákat, s kettőt összeragasztunk.
Frissen is finom, de másnap az igazi.
A tojássárgákat habosra keverjük 20 dkg cukorral és 10 evőkanál vízzel. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral és az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral ke...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA vizet beleöntjük egy kis lábasba, hozzáadjuk a margarint, kakaót és összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát és a cukrot, majd jól összekeverjük. Ut...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A margarint a cukorral és a tejjel összemelegítjük, ráöntjük a kakaóval összekevert kekszre. Hozzáadjuk a rumot és jól összedolgozzuk. A masszát egy közepes mértű tepsi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy dl erős feketekávét felfőzünk 10 dkg cukorral és 3 szelet csokoládéval. Külön kis edényben összekeverjük 3 tojás sárgáját egy kevés tejjel és a csokoládés kávéhoz öntjük. Állan...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű